Hlavní obsah

Pro Michálka jsou Penguins zásadní štací zámořské kariéry: Fanouškům nešlo uniknout

Pittsburgh

Když v sezóně 2000/01 trénoval Pittsburgh Ivan Hlinka, objevilo se v sestavě Penguins jedenáct Čechů. Na letošním triumfu Tučňáků ve Stanley Cupu se však nepodílel už ani jeden. Z českého výběru, který ve druhém největším městě Pensylvánie ladí formu na Světový pohár, je s Pittsburghem spojen jediný hráč – obránce Zbyněk Michálek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Zbyněk Michálek během tréninku české hokejové reprezentace v Praze.

Článek

U Penguins jste působil v letech 2010 až 2012, jaké pro vás byly ty dvě sezóny?

Pittsburgh vyhrál Stanley Cup v roce 2009, o rok později ale vypadl v prvním kole a pak jsem přišel já. Tým byl kvalitní, měl veliké ambice, jediným cílem bylo zase získat Stanley Cup. Jenže se bohužel v obou těch letech, co jsem tu byl, vypadlo taky v prvním kole.

Vaše zámořská kariéra je spojena hlavně s týmem Coyotes, jak velká to byla změna přijít z Arizony do Pittsburghu?

Tady je hokejové, sportovní město. Každý zápas bylo vyprodáno. Postavili tu možná nejlepší arénu v celé lize. Pro mě to byla po tom, co jsem zažil v Arizoně, velká změna. Šel jsem do týmu, který měl naději na Stanley Cup. Byly to ale roky, kdy jsme měli hodně zraněných. Jednu sezónu nám v play off chyběli Malkin i Crosby, který utrpěl zrovna otřes mozku, takže jsem si s ním až tolik nezahrál.

Zjistil jste hned, jak jsou místní do hokeje zapálení?

Já neviděl město, kde by bylo tolik lidí, co po městě chodí v dresech, ať Penguins, Steelers (americký fotbal) či Pirates (baseball). Lidi tady sport milují a město je tím proslulé.

Nezaskočila vás náhlá popularita?

To byla obrovská změna proti Arizoně, kde jsme chodili, kam jsme chtěli, a nikdo nás nikdy nepoznal. Tady ale hokej lidi mají rádi. Ať jsme byli v restauraci, v obchodě, kdekoli, tak všude byla spousta fanoušků, nedalo se jim uniknout.

Změnilo se něco za ty čtyři roky, co jste Pittsburgh opustil?

Mně to přijde stejné. Akorát teda zbourali starou halu, která stála naproti nové aréně, a je tam místo ní parkoviště.

Pittsburgh na první pohled proti jiným americkým městům moc zábavy a vyžití nenabízí. Jak jste se s tím srovnal?

Nebylo to tu špatné. Já bydlel trochu stranou, kde bylo dost zeleně, potkal jsem tu hodné lidi. V Arizoně ale svítilo celý rok sluníčko, takže to byla docela velká změna. Přirovnal bych to k Čechám, kde je taky chladněji.

Chodí se teď za vámi spoluhráči z národního týmu radit, kam zajít?

Když někdo bude chtít vědět, kam na večeři, samozřejmě rád pomůžu.

Zažil jste v Pittsburghu i Winter Classic pod širým nebem. Co si z něj po letech vybavíte?

Bylo to každopádně parádní, hrálo se proti Washingtonu, za který nastoupil Ovečkin a v té době se hodně řešila jeho rivalita s Crosbym. Počasí sice nebylo nic moc, pršelo, led byl nekvalitní, ale jinak se všechno perfektně zvládlo. Na zápas přijeli i moji rodiče, opravdu veliký zážitek.

Do Pittsburghu jste přišel ve 27 letech, což je považováno za nejlepší hokejový věk. Udělali z vás Penguins lepšího hráče?

Snad jo, ale takhle o tom nepřemýšlím. Přišel jsem vyhrát Stanley Cup, bohužel to nevyšlo a v týmu nastaly nějaké změny. Musel jsem to přijmout, byla to pro mě ale velká zkušenost do života, hodně jsem se toho naučil. Určitě bych neměnil. Jsem rád, že jsem si zahrál právě tady.

Reklama

Související témata: