Hlavní obsah

Nevěřili nám. A teď se objevíme ve finále proti nejlepšímu týmu na světě, těší Hossu

Útočník Marián Hossa se na mezinárodní scéně nedočkal v dresu Slovenska na osmi světových šampionátech, čtyřech olympijských hrách ani na Světovém poháru 2004 ani jednou medailového úspěchu, až nyní má možnost v barvách Výběru Evropy zaútočit dokonce na triumf. Sedmatřicetiletý trojnásobný vítěz Stanleyova poháru bude i s pěti krajany bojovat ve finále Světového poháru v Torontu proti Kanadě a bere to tak, že reprezentuje i svoji zemi. První duel se hraje v noci na středu ve 2:00 našeho času.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Útočníci Výběru Evropy Marián Hossa (vlevo) a Anže Kopitar slaví gól proti Švédsku v semifinále Světového poháru.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinálového duelu Světového poháru mezi Výběrem Evropy a Švédskem.

Výběr Evropy z hokejistů ze zemí mimo Švédsko, Finsko, Rusko a Česko, které nemají dostatek hráčů v NHL ke složení celého týmu, nosí vlajky svých rodných krajin na ramenou. "Těší nás, že jsme ve finále. My se snažíme reprezentovat naše malé Slovensko," řekl zkušený útočník, jehož největšími úspěchy v barvách Slovenska byla čtvrtá místa z MS 2004 v Praze a Ostravě a olympijských her ve Vancouveru 2010.

Přestože je Výběr Evropy poskládaný z řady osobností z NHL, šance na úspěch mu odborníci nedávali. "Hodně lidí tomuto týmu moc nevěřilo a nakonec se objevíme proti momentálně nejlepšímu týmu na světě ve dvou, možná ve třech zápasech. Jsem rádi, kde jsme. Je to fantastické. Dostali jsme se do finále, je to obrovský úspěch a samozřejmě uděláme maximum, abychom ještě překvapili," prohlásil Hossa.

Spolu se slovenskými spoluhráči je rád, že tým postupně získával v jejich zemi stále větší podporu. "Myslím si, že teď to sleduje víc a víc lidí a my z toho máme radost. Za tu podporu fanouškům děkujeme," vzkázal Hossa.

Jediný tým, který před zápasy neslyší hymnu, si vychutnává úspěšnou jízdu turnajem. Ve skupině pokořil Spojené státy americké (3:0) i Česko (3:2 v prodloužení) a v semifinále si poradil se Švédskem (3:2 v prodloužení). Kanadě se bude snažit oplatit porážku ze základní skupiny A 1:4.

"Chvilku jsme si užili radost z postupu, ale musíme zase přepnout," dodal Hossa.

Vyhraje Světový pohár Kanada, nebo Výběr Evropy?
Kanada
49,9 %
Výběr Evropy
50,1 %
Celkem hlasovalo 28653 čtenářů.

Reklama

Související témata: