Hlavní obsah

Evropané, spojte se! navrhuje Jandač, jak zastavit dominanci zámořského hokeje

Praha

Dominance z posledních let, kterou hokejisté Kanady potvrzují i na probíhajícím Světovém poháru mu pochopitelně neunikla, dobře si jí je vědom. Trenér národního týmu Josef Jandač proto přemýšlí a hledá způsoby, jak se výběru Javorového listu přiblížit.

Trenér hokejové reprezentace Josef JandačVideo: Sport.cz

 
Článek

„Každý vidí, že zámořský hokejový svět Evropě uniká. Americe sice Světový pohár nevyšel, ale to je výjimka. Kanada je herně odskočená, poslední roky udává směr hokeje a dominuje mu. Jestliže chceme být konkurenceschopní, budeme muset v Evropě navzájem spolupracovat, abychom se zámoří přiblížili," prohlásil Jandač na úterní tiskové konferenci.

Primární cíl vidí v sjednocení pravidel s NHL. Zejména pak přechod na úzká kluziště, na kterých se hraje v zámoří. „V Evropě hrajete jeden zápas na úzkém hřišti, další na širokém. Hráčů tím akorát motáte hlavy, pokaždé musejí hrát jiným stylem. Hokej se vyvíjí do rychlosti, hraje se víc kontaktně, na všechno je méně času. Měli bychom zareagovat a přejít na užší hřiště. Když budou mít hráči od útlého věku tyto návyky, Evropa bude schopna vyprodukovávat lepší hráče," apeluje Jandač.

Mezinárodní hokejová federace IIHF už od letošní sezóny převzala od zámoří hru se třemi hráči na každé straně v prodloužení, už dříve se po vzoru NHL zúžilo střední pásmo. „Jenže jsme pořád o krok pozadu. Měli bychom být pružnější a ne tyto věci kopírovat až po několika letech," říká trenér české reprezentace.

Pomohlo by zúžení klubových soutěží

Podle Jandače by konkurenceschopnosti evropských národních týmů pomohlo i zúžení jejich klubových soutěží. „I KHL se totiž díky rozšiřování týmů dostává do většího průměru, než by sama chtěla. Není schopná svou ligu naplnit kvalitními hráči. Proto by stálo za zvážení, jestli by se počet týmů v určitých evropských ligách neměl snížit, protože tolik kvalitních hráčů není. A právě kvalita soutěže vám produkuje kvalitní hráče," soudí Jandač.

Dobře si ale uvědomuje, že půjde o běh na dlouhou trať. A kýženého efektu se Evropa přesto nemusí dočkat. „Záležet bude nejen na vůli, ale i na technických možnostech a financích. I u nás máme staré zimáky a nemáme tak silnou ekonomiku, abychom je předělali. A to platí i o dalších evropských zemí. Nepůjde jen lusknout prsty," ví Jandač, podle kterého jsou alfou a omegou potřebné finance.

„Všechno na nich závisí. Kanada s Amerikou je v tomhle ohledu silná a nekompromisní, NHL je business a jediná zisková hokejová soutěž. V Evropě financování klubu leží na městě nebo hodném strejdovi podnikateli, který je ochoten peníze do hokeje dát. Ale přesto se zkusme zámoří přiblížit," burcuje kouč, který byl jako asistent trenéra Růžičky u zlata z MS 2010.

Sílu ani mandát nemá, apelovat ale Jandač bude

„Můžu tady o všech změnách mluvit nebo dát doporučení a sám jako Josef Jandač nic nezměním. Sílu ani mandát ke změnám nemám a třeba ani nenajdu pochopení," ví Jandač, že záležet bude na IIHF. Právě do její Rady byl letos v květnu zvolen Petr Bříza, který by diskuzi ke změnám mohl alespoň otevřít.

„Uvidíme, třeba se to povede. Já na to určitě budu apelovat. Stojím si za tím, že jestli se chceme zámoří přiblížit, musíme produkovat kvalitnější hráče a hrát víc těžších zápasů. A to bez změn nepůjde," uzavírá Jandač.

Reklama

Související témata: