Hlavní obsah

Český tým zřejmě nasadí nejvyššího útočníka na MS dvacítek

Vancouver/Victoria

Hokejový portál Elite Prospects i pro letošní šampionát hráčů do 20 let zveřejnil statistické zajímavosti o účastnících turnaje. Z pohledu českých příznivců můžeme vypíchnout například Jáchyma Kondelíka. Útočník Connecticutské univerzity draftovaný Nashvillem by s výškou 197 centimetrů měl být nejvyšším forvardem na turnaji.

Foto: Profimedia.cz

Jáchym Kondelík během mistrovství světa hráčů do osmnácti let.

Článek

Tři nejvyšší hokejisté na aktuálních a stále ještě neuzavřených soupiskách jsou z Dánska. Gólman Mads Sögaard a obránce Malte Setkov měří přesně dva metry, další bek Lasse Carlssen je jen o centimetr menší. Za nimi následuje český forvard Jáchym Kondelík (197 cm) a jeho krajan v obraně Daniel Bukač (196).

Český tým je v momentálním složení druhým nejstarším s průměrem 18,82 let, starší jsou už jen Slováci (18,86). Nutno podotknout, že u nejmladších Kazachů vychází věk hráče na 18,39, takže rozestupy nejsou až tak dramatické.

Zatímco Dánové mají v průměru nejvyšší hráče (187,26 cm), nejtěžší jsou Kanaďané (86,36 kg). Co se týká počtu odehraných zápasů na juniorském šampionátu, nejzkušenější tým přivezli Češi, kteří mají v součtu odehráno na dvacítkách 76 klání. Nejzkušenější Martin Nečas nastoupil do 12 duelů.

Mnohem méně zápasů mají Češi odehráno v NHL. Filip Chytil se na turnaji s největší pravděpodobností nepředstaví, a tak se Varaďovi svěřenci mohou pochlubit jen osmi starty Martina Nečase.

U Finů je to dohromady 41 zápasů v NHL, přičemž vedle Tolvanena (7) a Vaakanainena (2) je nejzkušenějším Henri Jokiharju, jenž za Chicago letos odehrál 32 střetnuí. Ze Švédů si zahrál nejprestižnější soutěž pouze Isac Lundeström, kterého Anaheim využil patnáctkrát.

Nikoho asi nepřekvapí, že nejvíce otestovaní NHL jsou hráči Kanady, jmenovitě Comtois (10), Formenton (10), Tippett (7), Bouchard (7) a Anderson-Dolan (5). Ostatní týmy nemají nikoho, kdo by měl za sebou odehraný soutěží duel v NHL. Možná trochu překvapivě to platí i o Američanech, kteří patří k favoritům turnaje.

Statistické zajímavosti před MS dvacítek
Kdo je na turnaji...
Nejstarší
Urho Vaakanainen (1. 1. 1999, obránce, Finsko)
Nejmladší
Alexis Lafreniére (11. 10. 2001, útočník, Kanada)
Nejvyšší
Mads Sögard (200 cm, brankář, Dánsko)
Malte Setkov (200 cm, obránce, Dánsko)
Nejmenší
Artur Gatjatov (170 cm, útočník, Kazachstán)
Nejtěžší
Lasse Carlsen (103 kg, obránce, Dánsko)
Nejlehčí
Artur Gatjatov (59 kg, útočník, Kazachstán)
Zdroj: EliteProspects.com

Reklama