Hlavní obsah

Co sledovat na MS dvacítek? Čechy jako favority na medaili, píše kanadský novinář

Vancouver/Victoria

Kanadský redaktor Larry Fisher sepsal seznam věcí, které by hokejovým fanouškům neměly uniknout během mistrovství dvacítek. Tuzemské příznivce jistě potěší zmínka o Filipu Zadinovi a vůbec celém českém týmu, který si podle autora jde pro medaili.

Foto: Sport.cz

Český útočník Filip Zadina (archivní foto).

Článek

Pozornost se logicky bude upínat také k hráčům zapůjčeným z NHL. Češi sice nemohou využít Filipa Chytila, ale i bez něj budou podle Fishera disponovat opravdu silnou ofenzivou v čele s Martinem Nečasem, Martinem Kautem a Filipem Zadinou. Kromě nich zmiňuje také Jakuba Lauka, Matěje Pekaře či Karla Pláška.

Zatímco u Finů a Švédů je vyzdvihována kvalita jejich defenzivy, Češi letos podle Fishera budou patřit mezi nejlepší týmy hlavně díky kvalitě v útoku a také trojici draftovaných gólmanů. „Češi mají největší šanci na zlato od roků 2000 a 2001, kdy se jim to povedlo dvakrát po sobě," píše kanadský žurnalista. „Jednoznačně si jdou pro medaili, jsem si tím jistý," dodává.

A co dál?

Fisher upozorňuje třeba na to, že Kanada nemá tak jasnou jedničku v brankovišti, jakou byl naposledy Carter Hart. Současní gólmani Michael DiPietro a Ian Scott jdou do mistrovství s tím, že si větší uznání musejí teprve vydobýt.

Šampionát také bude soubojem největší severoamerické naděje pro nadcházející draft proti té evropské. Američan Jack Hughes a Fin Kaapo Kakko jsou hráči, na něž byste se měli zaměřit.

Žhavým zbožím pro draft 2019 mají být také Vasilij Podkolzin z Ruska nebo dvoumetrový dánský gólman Mads Södegaard. Zajímavostí je jistě i to, že i tak silný tým jako Kanada nasadí hráče, který už dvakrát po sobě marně čekal na to, až si jej na draftu vybere klub NHL. Řeč je o útočníkovi Brettu Leasonovi z klubu Prince Albert Raiders působícího v juniorské WHL.

A pak jsou tu i borci, kteří dosud neprošli draftem a jistojistě se jich nebude týkat ani ten nadcházející. Kanaďan Alexis Lafreniére a Fin Anton Lundell patří k nejmladším hráčům na turnaji, Lafreniére je vůbec nejmladším. Oba se narodili koncem roku 2001, a proto v jejich případě můžeme mluvit o největších favoritech draftu 2020.

Jak podle vás hokejisté ČR dopadnou na začínajícím MS 20?
Získají zlato
13,7 %
Skončí na 2.-4. místě
42,3 %
Skončí ve čtvrtfinále
38,9 %
Nepostoupí ze skupiny, ale udrží se
3,6 %
Sestoupí
1,5 %
Celkem hlasovalo 3218 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Ofenzíva