Hlavní obsah

Finsko - Švýcarsko 6:1Senzace se nekoná, Finové srazili Švýcary za osm minut

Vancouver

Ve finále hokejového mistrovství světa hráčů do 20 let se ve Vancouveru střetnou Spojené státy s Finskem. Američané zdolali Rusy 2:1 a Finové porazili Švýcary 6:1. Poslední duel na turnaji se hraje v neděli ve 2:00 SEČ, utkání o bronz začne o čtyři hodiny dříve.

Foto: Jonathan Hayward, ČTK/AP

Alexander Chmelevski a Jack Hughes se radují z rozhodující branky v semifinále juniorského mistrovství.

Článek

Američané mají po titulu z roku 2017 a dvou bronzech jistou čtvrtou medaili za sebou a zaútočí na pátý triumf v historii. Na zlato dosáhli také v letech 2004, 2010 a 2014. Na stupně vítězů vystoupali jako jediní loňští medailisté, protože obhájce titulu Kanada vypadla ve čtvrtfinále s Finskem a stříbrné Švédsko podlehlo Švýcarsku.

Rusové nedokázali USA oplatit loňskou porážku ze čtvrtfinále z Buffala 2:4 a prožili zklamání poté, co základní skupinou s Kanadou, Českem, Švýcarskem a Dánskem prošli bez ztráty bodu a ve čtvrtfinále si poradili snadno se Slovenskem (8:3).

Jako první dostali puk do brány Rusové, když střelu Samorukova od modré čáry tečoval bruslí Kiril Slepec. Rozhodčí však gól po zhlédnutí opakovaného záznamu neuznal.

A tak se v 16. minutě radovali Američané, kteří ve středním pásmu zastavili rozjetý útok Rusů. Logan Cockerill projel s kotoučem po levé straně a následně přihrál Oliveru Wahlstromovi, jenž pálil do odkryté brány.

V čase 24:20 zvýšil v přesilové hře po přihrávce Jacka Hughese Alexander Chmelevski, jehož zakončení prošlo Pjotrovi Kočetkovovi mezi betony.

Ve 34. minutě sice prostřelil Caydena Primeaua z pravého kruhu z úhlu na bližší tyč Grigorij Denisenko, ale tým kouče Mikea Hastingse už těsný náskok do konce udržel.

Finové nepřipustili senzaci

Druhé semifinále bylo jednoznačnou záležitostí a Finové už v osmé minutě vedli 4:0. Po 40 sekundách Virtanen obkroužil branku Švýcarů, přihrál Jesse Ylönenovi a ten poprvé změnil skóre.

Následně se prosadil dvakrát Aarne Talvitie. Nejprve střelou zápěstím ukrytou za obránci, poté dorážkou po Kupariho akci. Na 4:0 zvyšoval při přesilové hře střelou od modré čáry obránce Henri Jokiharju.

Gólman Luca Hollenstein, který 41 zákroky vychytal čtvrtfinálovou výhru nad Švédskem (2:0), střídal a nahradil jej Akira Schmid. V 17. minutě zkorigoval stav svou šestou brankou na turnaji Philipp Kurashev, který se prosadil z opakované dorážky.

V prostřední části přidali Finové další dva zásahy. Nejdříve dorážel Aleksi Heponiemi, který si v utkání připsal celkem čtyři body za gól a tři asistence. V 35. minutě využil početní výhodu Rasmus Kupari, když na konci povedené kombinace uklidil puk do odkryté brány. Třetí třetina už příliš mnoho strhujících momentů nenabídla, ani v ní nepadl žádný další gól.

Finové dosáhli na cenný kov poprvé od domácího triumfu v Helsinkách v roce 2016. Stejně jako Američané budou bojovat o páté zlato. Vyhráli také šampionáty v letech 1987, 1998 a 2014. Švýcaři se dostali do semifinále počtvrté v historii a opět neuspěli. Proti Rusku se budou snažit dosáhnout na druhou medaili po bronzu z roku 1998.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let ve Vancouveru - semifinále:
Rusko - USA 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 34. Denisenko - 16. Wahlstrom (Cockerill, Samberg), 25. Chmelevski (J. Hughes, M. Anderson). Rozhodčí: Ingram (Kan.), Sjöqvist (Švéd.) - Harrington (Kan.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 14.355.
Finsko - Švýcarsko 6:1 (4:1, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 1. Ylönen (Virtanen), 3. Talvitie (Kupari, Vaakanainen), 6. Talvitie (Kupari, Heponiemi), 8. Jokiharju (Heponiemi, Puustinen), 28. Heponiemi (Tolvanen, Lundell), 35. Kupari (Kakko, Heponiemi) - 17. Kurashev (Leuenberger, N. Müller). Rozhodčí: Bruggeman (USA), Sidorenko - Goljak (oba Běl.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 3:6. Využití: 2:1. Diváci: 14.014.

Reklama

Související témata: