Hlavní obsah

Co ukázalo hokejové MS dvacítek? Montreal umí draftovat, ale zářili i přehlížení

Vancouver/Victoria

Hokejové mistrovství světa hráčů do 20 let hrané v Kanadě je za námi. Titul slaví Finové, kteří ve finále zdolali Američany 3:2 gólem v závěru zápasu. Bronz berou Rusové na úkor senzačních Švýcarů. Zejména pro severoamerické fanoušky i profesionály pracující v hokejovém prostředí je vždy zajímavé sledovat hráče v souvislosti s jejich angažmá v NHL. Co jim právě skončený šampionát prozradil?

Foto: Jonathan Hayward, ČTK/AP

Alexander Chmelevski a Jack Hughes se radují z rozhodující branky v semifinále juniorského mistrovství.

Článek

Že kádr nabitý borci z NHL nemusí dojít dál než parta studentů, nebo že přehlížení na draftu neznamená, že se nemůžete stát hvězdou turnaje. I o tom bylo letošní hokejové mistrovství hráčů do 20 let ve Vancouveru a Victorii.

Nechtěný Kanaďan patřil k tahounům

Kanadská dvacítka, to je přehlídka hráčů, kteří do NHL buď nakoukli, nebo jsou tomu velmi blízko. Kluby NHL si je buď rozebraly, nebo se tak nestalo jen kvůli příliš nízkému věku hráče.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Kanaďan Brett Leason stíhaný Rusem Galimovem.

Darryl Dyck, ČTK/AP

Naprostou raritou je tak v kádru Javorových listů útočník Brett Leason, jehož si na posledních dvou draftech nikdo nevybral, přesto se dostal do nominace a ještě patřil k oporám svého mužstva.

Robustní forvard se podle kouče kanadské dvacítky Tima Huntera výrazně zlepšil v bruslení, navíc začal být více produktivní v juniorské WHL, což souvisí s přestupem z Tri-City Americans do Prince Albert Raiders. „V Tri-City jsem byl pohřbený v konkurenci zkušenějších útočníků. Až po přesunu do Prince Albert jsem dostal prostor hrát svou hru," vysvětluje 19letý talent, který se rázem z komparzisty stal jednou z největších hvězd juniorské ligy. A tou byl i v týmu Kanady, za který v pěti zápasech uplynulého šampionátu vstřelil tři góly a u dalších dvou asistoval.

Jako v Lake Placid, aneb zkušenosti z NHL nevyhrávají

Dosud největší úspěch zaznamenali hokejisté Spojených států v roce 1980, kdy na olympiádě v Lake Placid vyhráli zlatou medaili, přestože neměli v týmu hráče z NHL a nominaci skládali z univerzitních hokejistů. Něco podobného ukázala současná americká dvacítka, která došla do finále s hráči, kteří dosud neokusili jediný start v NHL.

Foto: JONATHAN HAYWARD, ČTK/AP

Cayden Primeau, jednička Spojených států, také působí v univerzitní soutěži, konkrétně v týmu Northeastern University.

JONATHAN HAYWARD, ČTK/AP

Kádr tvoří téměř výhradně hokejisté z univerzitní NCAA, zbytek je z jiných mládežnických zámořských soutěží. Američané přitom na turnaji došli dál než Kanaďané, kteří měli na soupisce hned pět hokejistů se zkušenostmi z NHL, Češi se mohli pochlubit alespoň Martinem Nečasem a Švédi Isacem Lundeströmem.

Montreal umí draftovat

Jestli nějaký tým NHL ukázal, že si umí dobře vybrat na draftu, pak je to Montreal. Kanadský celek vlastní práva na nejlepšího obránce turnaje Alexandra Romanova z Ruska i na nejlepšího útočníka Ryana Poehlinga z USA.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Ryan Poehling po prohraném finále.

Darryl Dyck, ČTK/AP

Nejlepší gólman Pjotr Kočetkov draftem dosud neprošel, přítomným pozorovatelům však ukázal, že by s ním měli počítat. Montrealu také patří například Cayden Primeau, který byl gólmanskou jedničkou Spojených států a rovněž se prezentoval velmi povedenými výkony.

Český gólman vládl statistikám

Minimálně s jedním výkonem svého hráče na turnaji musejí být spokojeni také v Anaheimu. Jejich gólman Lukáš Dostál, jenž momentálně působí v Třebíči, ovládl statistiku procentuální úspěšnosti. Český talent zlikvidoval 95,65 % střeleckých pokusů, navíc měl jen 1,25 obdržených branek na zápas, což trumfl jen Kanaďan DiPietro. Kačeři získali Dostála v posledním draftu, kdy si jej vybrali jako 85. ve třetím kole.

Ovládnou drafty Finové?

Turnaj byl také ve znamení souboje dvou hlavních favoritů nadcházejícího draftu. Američana Jacka Hughese však limitovalo zranění, kvůli němuž vynechal hned tři zápasy po sobě. Naopak Kaapo Kakko prožil turnaj snů. Momentálně nejlépe hodnocený evropský talent si na turnaji stejně jako Hughes připsal tři asistence, k tomu však vstřelil rozhodující gól celého šampionátu. V 59. minutě poslal dorážkou Finy do vedení 3:2 a severský celek už náskok udržel až do závěrečného hvizdu.

Foto: Jonathan Hayward, ČTK/AP

Fin Anton Lundell (vpravo) v souboji s Loganem Cockerilem.

Jonathan Hayward, ČTK/AP

Za zmínku stojí také bilance dalšího nadaného Fina Antona Lundella, který v šesti kláních vstřelil gól a dvakrát asistoval. 17letého Lundella se přitom bude týkat až draft v roce 2020.

Mimochodem Lundellův otec Jan je bývalým brankářem, kromě dlouholetého působení v HIFK Helsinky chytal také v sezoně 2008-2009 v české druhé nejvyšší soutěži za Chomutov. „V Česku jsme s tátou nebydleli. Párkrát, tak jednou za měsíc, jsme ale do Chomutova přijeli. Pamatuji si, že jsme tam byli asi desetkrát," vzpomínal finský supertalent v letním rozhovoru pro Hokej.cz. „Chodili jsme i na zápasy. Vždy, když jsme přiletěli, jsme se šli podívat na hokej a fandili. Byla tam pěkná atmosféra," dodal Lundell junior.

Reklama