Hlavní obsah

Nedáváme hlavu dolů, burcuje gólman dvacítky Dostál. Zámořských gigantů se nebojí

Ostrava

Při nedělním dobrovolném tréninku na hokejovém MS do 20 let zůstal gólman Lukáš Dostál v posilovně, na led vyjeli zbývající dva strážci branky a šestnáct hráčů do pole. Brankářská jednička chce před soubojem se zámořskými giganty zůstat soustředěna a dobře ví, že další výsledky zamotaly ostravskou skupinu B natolik, že pro Česko je nutné vzít nějaké body Američanům nebo Kanaďanům. Jinak asi bude muset hrát od čtvrtka play out o udržení s Kazachstánem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Lukáš Dostál a Dominik Bokk z Německa.

Článek

Hráči dvacítky si uvědomují svízelnost situaci, také trenéři v tomto směru už promluvili k mužstvu. „Motivovali nás, ale já pevně věřím, že ani sami nedáváme hlavu dolů," tvrdí Dostal, podle nějž nemá cenu nějaká skleslost. „Spíš to chce jít dál s čistou myslí. Máme jednu výhru a jednu porážku jako po dvou kolech měli všichni ostatní ve skupině. Pro nás se nic nemění, máme před sebou dva hodně těžké soupeře, ale ukazuje se, že v letošním turnaji se může stát úplně cokoli. Věřím, že každý může porazit každého," upozorňuje brankář z finského Ilvesu Tampere.

Průměr 3,5 obdržených gólů na zápas se Dostálovi nelíbí, i když žádný si asi nemůže vyčítat. „Brali jsme i Němce jako silného soupeře, protože proti Američanům měli dvě třetiny víc ze hry. Aspoň to mi říkali kluci, já ten zápas naživo neviděl," přiznává gólman.

Letošní německý výběr má několik výrazných individualit. „Bokk i Seider už byli draftovaní, další to určitě čeká. Nijak extra jsem je nakoukané neměl, hlavní problém byl ale počet našich oslabení, kterých jsme nabídli Německu až moc," uvědomuje si Dostál

„Na rozdíl od premiéry s Ruskem nám ten druhý zápas bohužel nevyšel, ale naše odhodlání to nesnižuje. Základem je věřit si, nebát se hokejistů ze zámoří a jít hned v pondělí na USA se vším, co v sobě máme," přiznává gólman a věří, že se mužstvo dokáže poučit. Hlavně zlepší disciplínu, vyvaruje se zbytečných faulů a každý odevzdá výkon na hranici svých možností.

Trenéři mluví o nutnosti, aby hráči potlačili ego. Ti také cítí sílu v týmovém pojetí a chtějí uspět i pro báječné ostravské publikum. „Fanoušci byli v obou zápasech úžasní, všichni tu ohromnou podporu vnímáme. Je to něco, co nás žene dopředu. Samozřejmě nás mrzí, že jsme jim to v sobotu nedokázali oplatit, ale pevně věřím, že je v dalších zápasech ještě potěšíme," doufá Dostál.

Reklama

Související témata: