Hlavní obsah

Před takovým kotlem jsem ještě nechytal, řekl Pařík. Role náhradníka se zhostil skvěle

Martin KézrSport.czPrávo

Náhradník se své role zhostil skvěle. Když nemoc složila gólmana Dostála, musel se do branky českých hokejistů postavit poprvé na ostravském MS do 20 let Lukáš Pařík. Předvedl se proti USA parádně, pochytal celkem 39 střel a měl lví podíl na tom, že domácí ze třetího vystoupení na šampionátu neodešli úplně s prázdnou, i když padli 3:4 v prodloužení.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Lukáš Pařík z České republiky v duelu s USA.

Článek

„Když mi trenér oznámil, že půjdu chytat, byla tam lehká nervozita, ale s prvním úspěšným zákrokem to ze mě spadlo," vyprávěl rodák z Neratovic, jenž hokejově vyrostl v Letňanech a potom v Liberci. Aktuálně působí ve WHL v dresu Spokane. „Občas nás Američani pořádně zmáčkli, zejména při přesilovkách lítal puk kolem mě, taky dvakrát zvonila tyčka. Moc jsem neřešil, že mi naskakují zákroky, snažil jsem se jen dělat svou práci pro tým," vykládal Pařík.

Vedle Dostála ale českému týmu chyběli i marodící útočníci Šír s Laukem, předčasně ze zápasu odstoupil také Jeník a prognóza kolem jeho kolena není zrovna optimistická. „Dohrávali jsme to fakt na pár lidí, ale když obětavě bráníme, držíme systém a neděláme hloupé fauly, tak můžeme čelit každému," mínil Pařík.

Gólmana motivovala i skvělá atmosféra. „Máme ve Spokane taky halu pro deset tisíc lidí. Před takovým kotlem, kde fanoušci skáčou a řvou, jsem ale ještě nechytal. Chtěli jsme vyhrát, ale i ten urvaný bod pro nás může být extrémně důležitý. Navíc věřím, že na Silvestra potrápíme i Kanadu," připustil brankář.

Hráči velkou hokejovou bitvu poctivě odmakali. „Byla to s USA ohromně těžká bitva, ale hráli jsme úplně na krev a dělali co mohli, abychom něco urvali," tvrdil Petr Čajka, jenž se v přesilovce postaral o klíčové vyrovnání na 3:3.

„Po Kubíčkově dělovce jsem dokázal zamést odražený puk," přiblížil útočník. Kubíček se trefil už krátce předtím při signalizované výhodě, jenže sudí gól neuznali pro diskutabilní nedovoleně bránění brankáři. Svůj verdikt nezměnili ani po české coach challenge. „Mně se to zdálo čisté, ale ten hněv nás správně nakopnul," mínil Čajka.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Rozhodčí se radí s videorozhodčím o třetím gólu českého týmu. Nakonec ho neuznali.

Zbylé české góly obstaral obránce Libor Zábranský. „Občas se takhle ustřelím, ale důležité bylo, že celé mužstvo si za tím šlo bojovností a srdcem. Ještě jsem snad nezažil takhle emočně vypjatý duel, ale skvělá atmosféra nám dodávala sílu," mínil kapitán. „Fanoušci ohromně pomohli. I když pak nastavení rozhodl pro sebe soupeř, každý bod se počítá," doplnil Čajka.

Reklama

Související témata: