Hlavní obsah

Neúcta! Typické Rusko, rozčílilo poražené Švédy chování střelce sborné

Švédská dominance na MS do 20 let v Ostravě a Třinci se rozplynula v semifinále po porážce 4:5 v prodloužení od Ruska. Zklamaní mladíci Tre Kronor, kteří v základní skupině jako jediní neprohráli, si po porážce stěžovali na nesportovní chování Rusů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ruští hokejisté (zleva) Nikita Alexandrov a Alexandr Chovanov se radují z branky.

Článek

Konkrétně na počínání Alexandera Chovanova, který v pětiminutové přesilovce otočil původně nepříznivý vývoj pro sbornou na 2:1 a svůj gól ostentativně slavil před švédskou střídačkou, kde líbal znak Ruské federace na dresu.

„To je typické Rusko," rozčiloval se po utkání Albin Eriksson.

„Když si kanadský hokejista při jejich hymně nesundal helmu, tak na to byli velmi citliví. Ale evidentně je pro ně OK dojet před naši střídačku, líbat znak a chovat se tímto způsobem," srovnával situaci s trapasem kanadského kapitána Barretta Haytona.

Podobně rozhořčený byl i jeho spoluhráč Samuel Fagemo: „Je to hokej, jsou v tom emoce, ale tohle bylo dost neuctivé."

Kapitán Švédů Adam Ginning upozorňoval na počínání Chovanova hlavního sudího, ale svými protesty nic moc nezmohl.

Kouče Tre Kronor Thomase Monténa ale spíš rozzlobilo, že se jeho svěřenci nechali incidentem rozhodit.

„Samozřejmě jsou v tom emoce. Ale říkali jsme si, že se musíme za všech okolností soustředit hlavně na sebe. Můžeme si myslet, co chceme, ale důležité nakonec je, co předvedeme v dalším střídání," řekl kouč v rozhovoru pro televizi Viasat.

Rusové se dostali do vedení 3:1, nakonec ale byli rádi, že srovnali na 4:4 a vynutili si prodloužení, v němž však vstřelili rozhodující gól.

Byť výsledek napovídá, že šlo o mimořádně vyrovnanou bitvu i experti ve Švédsku uznávají, že vyřazení jejich týmu bylo zasloužené.

„Zcela zasloužené vítězství Rusů," napsal například expert kanálu C More Petter Rönnqvist na Twitteru.

Jemu přitakává zámořský odborník Steve Kournianos ze serveru The Draft Analysis and Sporting News NHL. „Švédové byli dnes přehráni. Ze zápasu udělali drama jen díky přesilovkám a kiksům brankáře Askarova. Škoda, že se muselo rozhodnout ve hře tří proti třem, ale lepší tým nakonec vyhrál," uvedl Kournianos s odkazem na to, že sborná přestřílela soupeře v poměru 44:25.

Reklama

Související témata: