Hlavní obsah

Slavný Larionov povede ruskou hokejovou dvacítku

Slavný hokejový útočník Igor Larionov se stane trenérem ruské reprezentační dvacítky. V 59 letech to bude jeho první angažmá v roli hlavního kouče. Informovala o tom ruská média. Larionov vystřídá Valerije Bragina, který ruské juniory vedl od roku 2014 a za tu dobu s nimi vybojoval na mistrovství světa tři stříbrné medaile a dvě bronzové. Při předchozím angažmá získal Bragin s dvacítkou v roce 2010 titul a rok nato stříbro, načež rezignoval.

Foto: Profimedia.cz

Igor Larionov na lavičce ruské dvacítky.

Článek

Larionov se už na posledním šampionátu dvacítek v Ostravě a Třinci stal součástí realizačního týmu jako asistent a byla to jeho premiérová akce na trenérském postu. Jinde v roli kouče nepůsobil, v letech 2008/09 byl generálním ředitelem v SKA Petrohrad.

V hvězdné hráčské kariéře se Larionov stal dvakrát olympijským vítězem (1984 a 1988) a z mistrovství světa má kompletní sbírku medailí včetně čtyř zlatých (1982, 1983, 1986 a 1989).

Proslul jako člen obávaného útočného tria se Sergejem Makarovem a Vladimirem Krutovem. Člen Síně slávy IIHF i Hokejové síně slávy v Torontu zářil v 80. letech v CSKA Moskva a pak hrál v zámořské NHL za Vancouver, San Jose, Detroit, s kterým třikrát vyhrál Stanley Cup, Floridu a New Jersey. Hráčskou kariéru ukončil v roce 2005.

Podle ruských médií jeho předchůdce Bragin míří na lavičku Petrohradu a stane se také nástupcem Alexeje Kudašova u reprezentačního áčka.

Reklama

Související témata: