Hlavní obsah

Mlejnkův ďábelský plán, vymýšlí specifickou taktiku i na USA. Jen gólmani už vědí, kdo si dnes zachytá

Aktualizováno

Radost ze senzační výhry na MS hokejistů do 20 let nad Ruskem trvala v českém táboře jen do nedělní edmontonské půlnoci. Pondělní den volna využili reprezentanti k tréninku i rozboru hry příštího soupeře, už dnes v pravé poledne místního času nastoupí proti silnému týmu USA. Online přenos třetího vystoupení české dvacítky začíná na webu Sport.cz od 20.00 h, živě úterní utkání odvysílá ČT sport.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Čeští hokejisté během zápasu MS s Ruskem

Článek
Fotogalerie

Trenér Karel Mlejnek by rád i na dalšího favorita vytasil ďábelský plán, který by zafungoval obdobně jako na mladou sbornou, kterou rozleptal český obranný val a trpělivé čekání na brejky. Na Američany, s nimiž jakýkoli bodový zisk prakticky zajišťuje Česku čtvrtfinálovou účast, ale vymýšlí specifickou taktiku.

„Nelze automaticky převést herní plán, který platil na Rusy. Američané budou úplně jiní v napadání, v oblasti přechodu středního pásma i vůbec hokejovým pojetím. Takticky se na ně správně nachystat je však zásadní, stejně jako pak dodržet zvolenou strategii celých šedesát minut," prozrazuje kouč.

Apeluje i na disciplínu svého týmu. Důležité bude znovu obětavě blokovat střely soupeře, udržet s ním na úzkém kluzišti i krok bruslařsky, k tomu ustát osobní souboje i předpokládanou tvrdost USA. Emoce vítězů po skalpu Rusů se v pondělí už snažil krotit. „Nálada v týmu je profesionální, řekl bych pracovní a v pondělí už bylo i na hráčích patrné, že se všichni soustředí na příští duel," naznačuje Mlejnek, podle nějž záleží i na správném nastavení mysli.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Brankář Lukáš Pařík podpořil českou výhru nad favoritem z Ruska třiceti úspěšnými zákroky.

Gólmani vědí, na čem jsou

Zápas začínající ve 12.00 h místního času vyžaduje podle trenéra dost odlišnou přípravu, než na večerní, jako byl ten s Rusy. „Nemělo by to ale poznamenat dění na ledě nebo nějak ovlivnit nasazení mužstva," říká Mlejnek, jenž sestavu proti Američanům zatím nechává v utajení.

Nechce ani rozebírat, jak moc mu Pařík bezchybným výkonem proti Rusku zamotal hlavu v souvislosti s dalším nasazováním brankářům. „Gólmani už vědí, na čem jsou, ale nevidím důvod oznamoval to předčasně. Veřejnost se dozví, kdo bude chytat proti USA, až před zápasem," míní Mlejnek.

Dilema o tom, koho poslat dnes do branky, ani nepovažuje za zásadní. Lukáši Paříkovi k nule extrémně pomohlo mužstvo, ale samozřejmě zachytal v neděli spolehlivě. Nick Malík ale také odvedl proti Švédům velmi dobrý výkon," naznačuje kouč.

Stoprocentně ale netrvá na tom, že vítězné složení mužstva se nemění, byť pondělní trénink velké rošády nenaznačoval. „Útočník Jaromír Pytlík kvůli zranění v dolní části těla na led nešel, ale určitě existuje možnost, že si na šampionátu ještě zahraje. O podobě sestavy s asistenty ještě debatujeme," vysvětluje kouč

Reklama

Související témata: