Hlavní obsah

Kanaďané bušili, ale Američany nezlomili. Životní gól, byl nadšený střelec zlaté branky

Bezchybný výkon dovedl Američany k zisku historicky páté zlaté medaile z hokejového mistrovství světa juniorů. Trevor Zegras si připsal gól a asistenci a brankář Spencer Knight vychytal čisté konto. Oni dovedli své spoluhráče k euforii v Edmontonu, když rozebrali do té doby dominantní Kanadu. Ta doma skončila druhá po porážce 0:2. Umístění, které hráči z kolébky hokeje nikdy neberou.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Americká radost. Hokejisté USA si po triumfu na MS dvacítek užívali s pohárem.

Článek
Fotogalerie

Po dvou třetinách Kanaďané prohrávali 0:2, měli dvacet minut na srovnání, jenže v cestě stál senzační gólman Knight. Poslední třetinu vyhrála Kanada na střely 15:1, celkově 34:21, americký muž v masce vše chytil. K tomu Zegras dosáhl na turnaji na 18 bodů a byl jmenován nejužitečnějším hráčem šampionátu.

„Začali jsme skvěle. V předchozích zápasech jsme neměli skvělé starty. Myslel jsem si, že kluci byli utáhaní, ale dnes tomu tak nebylo. Měli jsme skvělý start a tohle Kanadě vše ztížilo. Mají skvělý tým, ve třetí třetině nás tlačili, ale nezlomili nás," byl nadšený americký trenér Nate Leaman.

Místo nadechnutí přišla facka. Po 32 sekundách druhé třetiny se puk odrazil od sítě branky, problém v obraně a 2:0 pro USA. Ledová sprcha. Vývoj, který neměli Kanaďané ve scénáři. „Byl tam divný odskok na druhý gól. Minulý rok jsme byli na správné straně. Tento rok jsme byli na špatné straně," povzdechl si kanadský kouč Andre Tourigny.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Mladí hokejisté USA vyhráli mistrovství světa hráčů do 20 let, když ve finále zdolali Kanadu. Na snímku slaví titul.

Sedm zápasů na turnaji může Kanada rozdělit na dvě části. V prvních šesti vládla, neztratila bod, neměla problém. Přišlo finále a všechno se otočilo, i štěstí ukázalo záda. „Měli jsme šance. Jsme stále hrdí na naši skupinu a na to, jak jsme hráli celý turnaj. V posledním zápase oni dali dva góly, my se tlačili, měli spoustu šancí, ale nic neskončilo v brance," litoval kanadský kapitán Bo Byram.

Pár metrů od sebe a úplně jiné pocity. Dva světy, každý tak odlišný. Radost a nadšení proti bolesti a zklamání. „Tohle byl jasně největší gól, jaký jsem kdy v životě vstřelil," prožíval euforii Alex Turcotte, autor prvního a rozdílového gólu ve finále. On trefil zlatou tečku.

„Tohle je neuvěřitelný pocit a vyhrát zlatou medaili na juniorském mistrovství světa je všechno, v co jsem doufal, že může nastat," loučil se s turnajem devatenáctiletý útočník s medailí na krku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: