Hlavní obsah

Bolt chce atakovat světový rekord a říká: V Riu je fajn, jen jsem si musel koupit televizi

Rio de Janeiro

Na stovce mu v letošních světových tabulkách patří čtvrté místo, na dvoustovce páté. Ale že by kvůli tomu nebyl Usain Bolt hlavní hvězdou olympiády? Kdepak, už tolikrát jel na vrcholnou akci v mnohem horší pozici a stejně se vracel jako král. Ve stejném stylu se chce jamajský sprinter rozloučit s olympiádami. K šesti zlatým hodlá přidat další tři.

Bolt a jeho představy pro RioVideo: SNTV

 
Článek

Určitě je Rio vaší poslední olympiádou?

Ano, je to tak, i když se to moc lidem nelíbí. Ale už jsem toho v kariéře dosáhl dost, tak si chci užít tyhle hry. Na takové akce se těšíte už jako malý dítě, kvůli nim tvrdě makám.

Už na vás v Riu dýchla atmosféra a energie her?

Zatím je tu fajn, nemám si na co stěžovat. Lidé jsou milí, autobusy jezdí včas... Akorát jsem si musel koupit televizi na pokoj.

Jak to?

Někdo mi sliboval, že do dvou dnů bude, ale pořád nic, tak jsem si ji šel koupit. Ani ne kvůli sobě, hlavně Asafa (Powell) ji chtěl. (úsměv)

Vloni na mistrovství světa jste nejel v roli favorita, v sezóně jste se trápil, přesto jste vyhrál tři zlaté. Ani letos vaše sezóna neprobíhá úplně hladce...

Určitě není perfektní, ale oproti loňsku jsem v mnohem lepší formě, absolvoval jsem i víc závodů. Byl jsem hodně smutný, že jsem nemohl závodit na jamajské kvalifikaci, ale teď jsem kvalitně potrénoval, i trenér byl spokojený.

Naposledy jste běžel v Londýně dvoustovku za 19,89, je to příslib formy?

Když jsem po tom závodě dával rozhovory, říkal jsem, že se mi běželo dobře a zase se do toho dostávám. Pak jsem zavolal trenérovi, ptal se mě na pocity a já i jemu říkal, že to bylo v pohodě. A on odpověděl: To byl snad nejhorší závod, co jsi kdy běžel. Tak nevím. (směje se)

Ještě cítíte nervozitu, když se blíží boj o zlato?

Je to zajímavé, ale nervózní bývám před dvoustovkou, nevím proč. Stovka pro mě nikdy není stresující, ale na dvoustovce jsou to nervy od rozběhů po finále.

Pořád na dvoustovce pomýšlíte na vylepšení svého světového rekordu 19,19?

Fakt ho chci, hodně hodně moc. Vždycky bylo mým snem běžet pod 19 sekund. Asi to bude těžší tím, že jsem neběžel naší kvalifikaci a vynechal pár týdnů tréninku. Ale stovka je předtím, ta mi pomůže se rozzávodit.

Kdo bude váš největší rival v boji o zlato?

Nikdy nejmenuju jednoho člověka, je nás tam osm na startu a vy musíte být nejlépe připravený. Hlavně mentálně, hlava rozhoduje, když vás čeká posledních třicet metrů a vy jste se soupeři na stejné úrovni.

Atletika si prochází těžkým obdobím, dopingových kauz přibývá. Proč by podle vás lidé měli atletice věřit?

Myslím, že jdeme správným směrem. Musíme si projít těžkými časy, abychom se dostali do těch dobrých. Za pár let bude fajn.

Když se postavíte na start, věříte, že vaši soupeři jsou čistí?

V životě nemáte nic garantováno. Ale já se tím nikdy nezaobírám, to je věc pro WADA, IAAF či Mezinárodní olympijský výbor. Já jen závodím a bavím se.

Cítíte se víc jako závodník, nebo bavič?

Oboje, rád bavím. Na prvním místě jsem samozřejmě sprinter, ale lidi mě mají rádi, když dělám blbosti. Hlavně tihle (směje se na fotografy a předvádí gesta).

Reklama

Související témata: