Hlavní obsah

Holuša se modlil, aby na stadión vůbec dojel. Pak naznačil parádní formu

Rio de Janeiro

Po dvou zklamáních na letních šampionátech vstoupil Jakub Holuša do olympiády v Riu tou pravou nohou. I když měl ještě cestou na stadión v autobuse mírné obavy, zda start vůbec stihne… Rozběh patnáctistovky vyhrál v absolutně nejrychlejším čase 3:38,31, semifinále Holušu čeká v pátek od 1.45 SELČ.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Český mílař Jakub Holuša (vlevo na snímku s Pieterem-Janem Hannesem z Belgie) si bez problémů zajistil postup do olympijského semifinále na 1500 metrů.

Článek

Vloni na mistrovství světa v Pekingu nedlouho po vylepšení českého rekordu nečekaně vypadl v rozběhu, letos na mistrovství Evropy v Amsterdamu přišla po suverénním rozběhu diskvalifikace za nadměrné užívání loktů. Ale ani jeden z těchto příběhů cestu svěřence Jiřího Sequenta do semifinále neovlivnil.

„Amsterdam mě nestraší, ten jsem pustil z hlavy. A Peking? Tehdy jsme zůstali před šampionátem doma a já formu v těch vedrech v Česku neudržel. Teď jsme byli měsíc v horách, vrátili jsme se devět dnů před závodem a to mi sedí. Je to úplně něco jiného než před rokem," pochvaloval si.

Větší stres než při samotném běhu si tak Holuša prožil před závodem. „Jeli jsme autobusem a všechno mu tam svítilo, asi odešlo turbo, nešla klimatizace. Do kopce jsme jeli tunelem dvacítkou, všichni na něj troubili a já se modlil, že jestli mu to chcípne, nepřijedu," přiznával Holuša. Na nadpozemské síly se ostatně obracel i řidič. „Když jsme dojeli, také se pomodlil. Ta doprava je tu fakt bída," povzdechl si.

Reklama

Související témata: