Hlavní obsah

Oštěpařka Špotáková a překážkářka Hejnová jsou v Riu ve finále

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Oštěpařka Barbora Špotáková postoupila do finále olympijských her v Riu a po triumfech v Pekingu a Londýně bude usilovat o třetí zlato za sebou. Ve čtvrtek čeká finále také Zuzanu Hejnovou, dvojnásobnou mistryni světa na 400 metrů překážek. Naopak Denisa Rosolová se do finále nedostala, v semifinále běhu na 110 metrů překážek vypadl také Petr Svoboda.

Foto: David Gray, Reuters

Postupuju do finále! jásala Hejnová po proběhnutí cílovou páskou.

Článek
Fotogalerie

Špotáková hodila v druhé kvalifikační sérii 64,65 metru a postoupila z druhého místa. Limit byl rovných 63 metrů, prvním pokusem za ním o půl metru zaostala.

V Riu zatím neuspěla ani jedna ze tří atletek, které mohly vyhrát jednu disciplínu na třetích olympijských hrách za sebou. Jamajská sprinterka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová získala na stovce bronz, stejně jako Etiopanka Tiruneš Dibabaová v běhu na 10 000 metrů. Novozélandská koulařka Valerie Adamsová skončila druhá.

Špotáková do Ria odjela jako letošní světová jednička s výkonem 66,87, v kvalifikaci ji ale z této pozice nečekaně sesadila Maria Andrejczyková. Dvacetiletá Polka hodila 67,11 metru a osobní rekord si vylepšila o více než tři metry.

Obhájkyně bronzu Hejnová vyhrála první semifinále svým nejlepším časem sezóny 54,55 sekundy. V zatáčce před cílovou rovinkou výrazně zrychlila a přehnala se přes vedoucí Jamajčanku Ristanannu Traceyovou, kterou nakonec porazila o 25 setin. Její čas překonala pouze letošní světová jednička Dalilah Muhammadová z USA, která vyhrála třetí běh za 53,89, dánská mistryně Evropy Sara Slott Petersenová v něm dosáhla stejného času jako česká rekordmanka.

Svoboda si představoval lepší výkon

V sezóně ovlivněné zraněním achilovky dokázala Hejnová dohnat tréninkové manko a z rozběhu v Riu hladce prošla do dalších bojů z druhého místa časem 55,54. Už to bylo její letošní maximum, v úterý zrychlila bezmála o sekundu.

Také Svoboda vypadl v semifinále. V devítičlenném druhém běhu, do nějž byl zařazen až po uznaném protestu české výpravy, obsadil osmé místo časem 13,67 sekundy. "Tohle rozhodně nebyl výkon, který jsem tady chtěl podat," uvedl překážkář.

Svoboda v pondělním rozběhu skončil šestý v čase 13,65, který mu stačil na postup. Po závodě ho rozhodčí diskvalifikovali za chybný přechod jedné z překážek, ale nakonec se dodatečně do semifinále dostal.

Český rekordman běžel v první dráze, která obvykle zůstává volná, a z osmi soupeřů porazil jen domácího Brazilce Joaa Vítora de Oliveiru. Jeho semifinálový běh vyhrál časem 13,15 nejrychlejší muž letošní sezóny Omar McLeod z Jamajky, který posléze také získal olympijské zlato.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Atletika:
Rozběhy a kvalifikace:
Muži:
110 m př. - semifinále:
1. McLeod 13,15
...
18. Svoboda (ČR) 13,67 - nepostoupil do finále
400 m př. - semifinále:
1. Clement (USA) 48,26
Ženy:
200 m - semifinále:
1. Schippersová (Niz.) 21,96
400 m př. - semifinále:
1. Muhammadová (USA) 53,89
2. Hejnová 54,55 - postoupila do finále
...
24. Rosolová (obě ČR) 57,39 - nepostoupila
Dálka:
1. Španovičová (Srb.) 687
Oštěp:
1. Andrejczyková (Pol.) 67,11
2. Špotáková (ČR) 64,65 - postoupila do finále

Reklama