Hlavní obsah

Isinbajevová byla zvolena členkou MOV, třetina hlasů byla proti

Rio de Janeiro

Dvojnásobná olympijská vítězka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová se stala po zvolení do komise sportovců oficiálně členkou Mezinárodního olympijského výboru. Proti čtyřiatřicetileté světové rekordmance, jež je hlasitou kritičkou vyřazení ruských atletů z olympijských her v Riu, však byla zhruba třetina hlasujících.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová byla zvolena členkou MOV.

Článek

Isinbajevová v Riu nestartuje, přesto přiletěla. Proč?

Isinbajevová sice stejně jako její reprezentační kolegové nesměla na letošních OH startovat kvůli státem řízenému dopingu v zemi, do Ria přesto odcestovala a ve čtvrtek byla zvolena do komise sportovců. Den poté ukončila kariéru a v neděli měla být formálně potvrzena jako členka MOV, což ale nešlo úplně hladce.

Slavná atletka dostala 45 hlasů ve svůj prospěch, 23 proti a dva členové olympijského výboru se zdrželi hlasování. Isinbajevová po hlasování se slzami v očích pozdravila šéfa MOV Thomase Bacha a oficiálně tak zahájila osmileté působení v komisi zastupující zájmy sportovců.

Ostatní čtyři členové komise sportovců - maďarský plavec Dániel Gyurta, německá šermířka Britta Heidemannová, korejský stolní tenista Rjo Sung-min a novozélandská jezdkyně BMX Sarah Walkerová - byli zvoleni do MOV drtivou většinou. Ani jeden z nich nedostal více než tři hlasy proti.

Isinbajevové nejspíš k popularitě mezi členy MOV nepomohl její nesmiřitelný postoj k rozhodnutí mezinárodní atletické federace IAAF vyřadit ruské atlety z OH. "Je to porušení lidských práv. Půjdu s tím k soudu a dokážu, že se IAAF a (světová antidopingová agentura) WADA mýlily," řekla například v červenci.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články