Hlavní obsah

Jachtařka Kozelská Fenclová: Soupeřky jezdily trénovat do Ria i tři roky

Rio de Janeiro

Ze všech českých reprezentantů strávila přípravou na hry v Riu de Janeiro přímo v dějišti nadcházející olympiády nejvíc času. Jachtařka Veronika Kozelská Fenclová pobyla v Brazílii tři měsíce, nyní tam před hrami dorazila už na začátku července.

Foto: Jakub Kozelský

Česká jachtařka Veronika Kozelská Fenclová

Článek

Je obvyklé strávit přípravou v dějišti regaty tolik času?

Byla jsem tu minulý rok měsíc v téhle době, pak dva týdny v lednu, tři v květnu. A teď jsme tady opět skoro měsíc. Musím ale říct, že je škoda, že jsme sem nezačali jezdit dřív. Některé soupeřky jezdily trénovat do Ria už tři roky. A třeba belgický trenér sem odjel už hned po hrách v Londýně. Obhlížel terén, ubytování zařídil místo v maríně.

Pro vás to bylo složitější?

V Riu jsme sice taky měli loď v kontejneru celý rok, ale s dopravou sem to bylo přece jen trochu složitější. Minule v Londýně nám nahrávala vzdálenost, loď jsme měli v maríně. Když jsme chtěli, sedli jsme do auta a jeli trénovat.

Jak se vám Rio dostalo pod kůži?

Upřímně, úplně nás to tady nenadchlo. Nikdy jsem si to tu nezamilovala a po návratu jsem vždycky ráda, že bydlím v Evropě.

Máte nějaké drsné zkušenosti?

Není to úplně náš životní styl, když člověk nemůže vyjít pomalu na ulici. Bydleli jsme vždycky ve čtvrti u maríny, chodili jsme pěšky přes park a člověk slýchá ty historky, koho okradli. K tomu bezdomovci. Město má krásné kulisy, ale když si projdete některé čtvrti, tak je to smutné.

Půjdete se v pátek podívat na slavnostní zahájení her?

Diskutovali jsme o tom, uvidíme ale, jak to bude organizačně. Nebydlíme ve vesnici a dopravovat se tam, pak zase na stadión a stejně složitě zpátky... Musíme počkat na informace, ale chtěla bych.

Reklama

Související témata: