Hlavní obsah

Pohodář Prskavec si nervozitou nemohl vyčistit zuby. Pak byl suverénní a bavil diváky

Rio de Janeiro

I na vyhlášeného pohodáře dolehla nervozita. „Ráno jsem se probudil a najednou jsem si uvědomil: Kurňa, vždyť já dneska jedu na olympiádě,“ líčil mistr světa ve vodním slalomu Jiří Prskavec. Kvalifikační jízdu ale zvládl suverénně, do semifinále jako poslední postoupil také kanoista Vítězslav Gebas.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jiří Prskavec.

Článek

Když Prskavec dokončil svou první jízdu, která už mu zajistila postup do středečních bojů, v cíli ho bylo plno. Pro kamery a fanoušky se točil na zádi své lodi, předvedl i eskymáka. „Já takhle blbnu i normálně, ale jindy to nebývá taková sláva, když postoupím z kvalifikace," chechtal se třiadvacetiletý slalomář.

Večer před kvalifikací si v olympijské vesnici pustil film, ráno už mu ale tolik do smíchu nebylo. „To jsem myslel, že si nevyčistím zuby, jak se mi klepala ruka," popisoval chvíle před svou olympijskou premiérou. Ta se nakonec téměř o hodinu posunula, ani slalomový areál v Deodoru totiž nezůstal ušetřen větrné smršti.

„Myslel jsem, že to odkládají jen proto, aby pak kvalifikaci mohli pro dnešek zrušit," očekával Prskavec, že bude muset na kanál i v pondělí. „Ale bylo vidět, že mají předpověď přečtenou, opravdu se vítr za hodinu uklidnil. To jsem nečekal, když jsem viděl, jak nám ráno ve vesnici ta vichřice málem odnesla jídelnu," uznal.

Na startu z něj spadl stres po dvou brankách. „To mě nahodila voda," usmíval se. Diváci spíše odměřeně tleskali, rachot spustili, jen když se do peřejí pustil Brazilec Pedro da Silva. „Čekal jsem větší peklo, na svěťáku v Troji je lepší atmosféra," srovnával Prskavec.

V cíli mu promlouval do duše jeho tatínek a zároveň trenér. „Co mi řekl jako první? Že nesmím mít na lodi dvě nálepky, které jsou vidět současně," tlumočil Prskavec mladší s úsměvem. „Ale pak mi řekl, že jsem jel dobře," doplnil a druhou kvalifikační jízdu už si mohl vyzkoušet s maximální mírou rizika. Stejnou chystá i pro finálové boje.

Reklama

Související témata: