Hlavní obsah

Sáblíková absolvovala slyšení před arbitráží. Argumentem byl i Bolt

Rio de Janeiro

Nejistota tížila Martinu Sáblíkovou v průběhu pondělního tréninku, který absolvovala v Riu. Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení usilující o start na letních hrách v časovce absolvovala dopoledne brazilského času slyšení před sportovní arbitráží CAS, jež ve zrychleném řízení určí, zda česká závodnice může ve středu na start.

Foto: Sport.cz

Martina Sáblíková v přípravě na olympijskou časovku v Riu. Vyjde to?

Článek

Sáblíková dorazila před tříčlenný tribunál zasedající v hotelu Windsor přímo na pobřeží Atlantiku v tmavěmodrém kostýmku, a když jednání opouštěla, usmívala se. Před arbitráží ji doprovázel Jiří Kejval, předseda ČOV, a Martin Maisner, člen Legislativní rady ČOV.

„Nebyli jsme si jistí, zda nás vůbec tribunál připustí k jednání, protože řeší spory, které vzniknou během her a deset dnů před hrami. Obávali jsme se, aby nás nevyhodili," přiznal Maisner, když Sáblíková nasedala do vozu a mířila na trénink.

Nesmyslné pravidlo?

„Argumentovali jsme tím, že pravidla Mezinárodní cyklistické federace ohledně startu na hrách jsou diskriminační. Pravidlo, že závodnice musí jet na olympiádě silniční závod, aby mohla nastoupit do časovky, je nesmyslné. Jako extrémní příklad jsme uváděli, že Bolt také neběží maratón, aby mohl na start stovky," uvedl Maisner.

Tribunál podle zástupce české sportovkyně projevil respekt, že je Sáblíková pilířem olympijské komunity. „Jde o vzor sportovního přístupu a pomyslného Mirka Dušína na bruslích, což naši pozici vylepšilo," přiblížil Maisner.

Před tribunálem vystoupila i samotná Sáblíková, byť česká strana se takového kroku mírně obávala. „Nechtěli jsme Martinu stresovat. Ale dostala šanci promluvit. Měla krátké prohlášení, v němž uvedla, jak se připravovala a co pro ni olympiáda znamená. Členové arbitráže ocenili, že Martina dorazila osobně," popisoval Maisner.

A jaký dojem si ze zasedání odnesl? Dostane Sáblíková šanci ve středu bojovat o medaili v Riu? „Měl jsem pocit, že máme lehce navrch. Sportovní terminologií skáčeme hezky a daleko, ale nevím, zda to bude stačit. Každopádně na nás tribunál doplňující otázky neměl, zatímco na zástupce UCI ano. A dotazoval se, zda v případě, že mezi muži nejlepší časovkář světa porážející soupeře o třídu nenastoupí do hromadného závodu, nesmí ani do časovky. Záporná odpověď se zástupcům arbitráže nelíbila," přiblížil Maisner, že naděje devětadvacetileté reprezentantky rozhodně nebyly nulové.

Bude Martina Sáblíková startovat ve středeční olympijské časovce?
Ano
80,7 %
Ne
19,3 %
Celkem hlasovalo 34901 čtenářů.

Reklama

Související témata: