Hlavní obsah

Takové zápasy mě zocelí, má jasno Kvitová. Na kurtu cítí energie jako ve Fed Cupu

Michal Osoba (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Oblékla modré tričko s českou vlajkou a její výkony zase vylétly nahoru. V Riu se Petra Kvitová po Maďarce Timee Babosové přehnala i přes bývalou světovou jedničku Carolinu Wozniackou 6:2, 6:4, v součtu v úvodních dvou kolech ztratila jen devět gamů.

Foto: Toby Melville, Reuters

Petra Kvitová se raduje z vítězství nad Dánkou Caroline Wozniackou na olympijském turnaji v Riu.

Článek
Fotogalerie

Než se dánská tenistka na centr kurtu rozkoukala, ztrácela čtyři gamy. „Začátky jsou vždycky trochu nervóznější, ale tím, že jsem ji brejkla dvakrát za sebou a sama si podržela servis, tak jsem se trošku uklidnila," pochvalovala si Kvitová.

Zhruba z poloviny zaplněné hlediště tleskalo jejím úderům, z kurtu se ozývaly radostné výkřiky „Joo" doprovázené zatnutou pěstí. Když naopak předvedla pěkný prohoz Wozniacká, Kvitová neotálela a nad hlavou jí s raketou v ruce symbolicky zatleskala.

„V prvním setu vycházelo Petře skoro vše. Od začátku na mě tlačila. Nedokázala jsem se dostat do rytmu," posteskla si Wozniacká, kterou trénuje bývalý kouč Kvitové David Kotyza, jenž však v Riu není. „Určitě měla dobrou taktiku, ale já se soustředila jen na sebe," říkala Kvitová, která měla průběh zápasu pod kontrolou.

Wozniacká se zmohla na odpor

„I když jsem si prohrála servis, tak první set byl v pohodě. Až ke konci druhého už byly starší míče, tolik to nelétalo, což vyhovovalo spíš Carolině," líčila jediné drobné zaváhání v utkání.

Zápas mohla ukončit už za stavu 5:2 při svém podání, ale Wozniacká se ještě zmohla na odpor. „Zkazila jsem volej, který nebyl úplně jednoduchý, ale dal se zahrát. Za stavu 5:3 si to s novými míči odservírovala, ale pak jsem byla na dobré straně, vítr pracoval se mnou a všechno zapadlo," pochvalovala si.

Vítězný míč nepřišel po žádném krásném úderu, ale po zkaženém voleji Wozniacké na síti. „Mečbol jsem si zasloužila spíš za bojovnost," usmívala se Kvitová, která ve třetím kole narazí na vítězku duelu mezi Ruskou Jekatěrinou Makarovovou a Slovenkou Annou Karolinou Schmiedlovou.

Reprezentace Česka dodává sílu

Kvitová na sobě cítí, jak ji reprezentace Česka dodává sílu. „Je to extra motivace navíc. Nějaká energie, která ve mně je. Něco jako Fed Cup, akorát publikum není úplně na jedné straně jako v Česku," srovnávala s týmovou soutěží, kterou už čtyřikrát vyhrála.

I v Riu se ale mohla spolehnout na ostrůvky českých fandů v rozlehlém hledišti. „Slyšela jsem spoustu Čechů křičet a povzbuzovat, je to nádhera. Hrajeme kousek od olympijské vesnice, lidi se sbalí a pak můžou jet zpátky. Za to jim patří dík, jak nás to povzbuzují," děkovala i ostatním členům české olympijské výpravy.

Na předchozí olympiádě v Londýně skončila Kvitová ve čtvrtfinále, o čtyři roky dříve ve čtyřhře nepřešla přes první kolo. „Právě na Peking jsem si vzpomněla, centr kurt je tu podobný. Přijde mi super, už jsem si na něm před pár dny zatrénovala s Kerberovou, hraje se na něm fakt hezky," pochvalovala si podmínky na kurtu pro více než 9000 diváků.

Od vysněné medaile Kvitovou dělí ještě tři výhry. „Cítím, že se tu dá vítězná šňůra udělat. Předvádím tu dobrou hry a výhry za sebou mi dodávají sebevědomí," pochvaluje si. „Takové zápasy jako s Wozniackou mě můžou jen zocelit," věří.

Reklama

Související témata: