Hlavní obsah

Skvělé Češky! Kvitová zvládla nervydrásající bitvu. Postupují H+H i Strýcová se Šafářovou

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Mimořádně úspěšný den zažily v Riu české tenistky. Petra Kvitová otočila osmifinálovou bitvu s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou a po vítězství 4:6, 6:4 a 6:4 postoupila mezi nejlepší osmičku. Její příští soupeřkou bude Ukrajinka Jelina Svitolinová. Ve čtvrtfinále jsou také obhájkyně stříbra ve čtyřhře Lucie Hradecká a Andrea Hláváčková, které vyřadily čínský pár Pcheng Šuaj, Pcheng Čang po vítězství 6:4, 6:4 i Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou. Senzační přemožitelky sester Williamsových porazily kanadský tým Eugenie Bouchardová, Gabriela Dabrowská 6:7, 6:2, 6:4.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Otočila zápas a jde dál. Petra Kvitová postoupila do čtvrtfinále olympijského trunaje, když po velké bitvě porazila Rusku Jekatěrinou Makarovovou 4:6, 6:4 a 6:4.

Článek
Fotogalerie

Kvitová suverénními výkony v úvodních dvou kolech po delší době opět navnadila české fanoušky, ale v souboji s neoblíbenou Ruskou, s níž prohrála oba letošní duely, si prošla mimořádně těžkou zkouškou.

I tentokrát měla skvělý nástup. Sebevědomou útočnou hrou si vybudovala vedení 3:0 a při podání soupeřky vedla 40:15. Jenže právě v tomto momentě se její dobře fungující hra začala hroutit.

Ruska najednou byla takřka neprůstřelná, útočné pokusy české hráčky pečlivě vracela nepříjemnými nízkými údery a prakticky nechybovala. Kvitová v dlouhých výměnách začala kazit a úplně vypadla z role. Prohrála pět gamů za sebou a i přes zlepšení v závěru setu úvodní dějství, v němž nasbírala 22 nevynucených chyb, prohrála 4:6.

Když na začátku druhé sady znovu ztratila podání, vypadalo to už s aktuálně 14. hráčkou světa zle. Kvitová, mohutně povzbuzovaná kolegy z české olympijské výpravy, však znovu začala trefovat vítězné míče a díky aktivní hře ztrátu rychle smazala.

Navíc výborně podávala, zatímco její soupeřka v koncovce druhého setu výrazně ubrala na razanci servisu a začala ztrácet i jistotu ve výměnách. Kvitová jí za stavu 5:4 prolomila servis a zápas srovnala.

Promarnila tři mečboly

V úvodu třetí sady Rusku opět brejkla, jenže náskok rychle ztratila. V sedmé hře pak přestála kritické momenty, kdy čelila třem brejkbolům.

Game ale vyhrála a ihned sebrala Makarovové podání. Při tom svém pak měla za stavu 40:0 tři mečboly. Jenže všechny prohospodařila a Rusce povolila snížit. Česká bojovnice se ale nenechala zlomit a i při servisu Rusky dotáhla zápas do vítězného konce. O semifinále se utká s Ukrajinkou Svitolinovou, jež senzačně porazila světovou jedničku a obhájkyni titulu z Londýna Serenu Williamsovou z USA 6:4, 6:3.

O další překvapení se postarala Portoričanka Mónica Puigová, která ve třetím kole smetla třetí nasazenou a vítězku letošního French Open Garbiňe Muguruzaovou ze Španělska dvakrát 6:1.

Uspěly české deblistky

Nezaváhaly obhájkyně stříbra z Londýna Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou. Na rozdíl od úvodního kola jim proti čínské dvojici stačily na postup jen dva sety. V utkání si jen jednou prohrály podání, zatímco soupeřkám ho sebraly hned třikrát. O semifinále si český pár zahraje s Ruskami Světlanou Kuzněcovovou a Darjou Kasatkinovou.

Lucie Šafářová překonala zdravotní problémy a společně s Barborou Strýcovou uspěla ve čtyřhře i proti Kanaďankám.

Česká dvojice promarnila setbol a úvodní sadu prohrála v tie breaku. Pak se ale zlepšila a další dva sety vyhrála. Ve čtvrtfinále se utkají se sehraným italským párem Sara Erraniová, Roberta Vinciová. První jmenovaná v Riu vyřadila Strýcovou ve dvouhře.

Ostatní úterní výsledky
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
A. Murray (2-Brit.) - Mónaco (Arg.) 6:3, 6:1
Nadal (3-Šp.) - Seppi (It.) 6:3, 6:3
Goffin (8-Belg.) - Sela (Izr.) 6:3, 6:3
Bellucci (Braz.) - Cuevas (11-Urug.) 6:2, 4:6, 6:3
Simon (15-Fr.) - Sugita (Jap.) 7:6 (7:3), 6:2
Fognini (It.) - Paire (16-Fr.) 4:6, 6:4, 7:6 (7:5)
Johnson (USA) - Elias (Portug.) 6:3, 6:4
Donskoj (Rus.) - Ferrer (7-Šp.) 3:6, 7:6 (7:1), 7:5
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Mergea, Tecau (5-Rum.) - Melo, Soares (3-Braz.) 6:4, 5:7, 6:2
M. López, Nadal (6-Šp.) - Marach, Peya (Rak.) 6:3, 6:1
Nestor, Pospisil (7-Kan.) - Fognini, Seppi (It.) 6:3, 6:1
Johnson, Sock (USA) - Bautista, Ferrer (8-Šp.) 6:4, 6:2
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Svitolinová (15-Ukr.) - S. Williamsová (1-USA) 6:4, 6:3
Kerberová (2-Něm.) - Stosurová (Austr.) 6:0, 7:5
Puigová (Portor.) - Muguruzaová (3-Šp.) 6:1, 6:1
Keysová (7-USA) - Suárezová (Šp.) 6:3, 3:6, 6:3
Kontaová (10-Brit.) - Kuzněcovová (8-Rus.) 3:6, 7:5, 7:5
Siegemundová (Něm.) - Flipkensová (Belg.) 6:4, 6:3
Kasatkinová (Rus.) - Erraniová (It.) 7:5, 6:2
Porazí Petra Kvitová ve čtvrtfinále olympijského turnaje Ukrajinku Jelinu Svitolinovou?
Ano
80,3 %
Ne
19,7 %
Celkem hlasovalo 31796 čtenářů.

Reklama