Hlavní obsah

Prohra v rytířském stylu. Kordista Beran odmítl bod, který nebyl

Rio de Janeiro

Ani za nepříznivého stavu nezapomněl na fair play. Kordista Jiří Beran na hrách v Riu v možná rozhodujícím momentu úterního duelu prvního kola s domácím Athosem Schwantesem opravil výrok rozhodčího, přišel o bod a Brazilec následně souboj rozhodl.

Foto: Issei Kato, Reuters

Jiří Beran (vlevo) prohrál s Brazilcem Athosem Schwantesem.

Článek
Fotogalerie

K situaci došlo v nastaveném čase 18 sekund před vypršením limitu, kdy Beran prohrával 3:5 a mohl se ještě dostat se soupeřem do kontaktu. „Kdybych byl špatný šermíř, tak bych řekl, že jsem ten zásah dal. Jenže jsem trefil vlastní stehno, rozhodčí to neviděl a zásah mi přisoudil. Byl to sice hodně důležitý bod, ale já bych v rámci fair play nepřipustil, aby rozhodčí uznal zásah, který jsem nedal," líčil 34letý český šermíř.

Podle Berana přitom právě inkriminovaný moment mohl nepříznivý vývoj duelu zlomit. „Soupeř by se možná začal vztekat, psychicky by ho to mohlo dostat dolů. Ale proč? Je to sport, měli bychom hrát čestně," říkal rezolutně, ještě zbrocený potem z náročného souboje.

Brazilec dostal dobré rady

Český reprezentant do svého vůbec prvního olympijského souboje v kariéře vstoupil dobře, vypracoval si vedení 3:0. Ve druhém kole se ale role obrátily. „On se ze začátku bál, byl jsem na duel psychicky připravený lépe. Držel jsem si odstup, dařilo se mi zasahovat podle toho, jak jsem chtěl. Bylo patrné, že o pauze dostal dobré rady od trenéra, začal účinně zkracovat vzdálenost a začal riskovat," popisoval.

Brazilec nakonec vyhrál 8:6 a Beran podobně jako fleretista Alexander Choupenitch skončil hned po prvním duelu. „Škoda, chtěl jsem odšermovat ještě další zápas. Necítil jsem se unavený, mohl bych to tam hrnout celý den," pokrčil rameny.

Pro český šerm byla účast v Riu velkým svátkem, na olympijských hrách měl totiž záastupce po dlouhých dvaceti letech. „Je to neskutečná zkušenost, přál bych i dalším, aby to mohli zažít," dodal Beran.

Reklama

Související témata: