Hlavní obsah

Český tenis má jistou medaili! Zahrají si o ni H+H, Šafářová se Strýcovou i Kvitová. Dál jde i mix

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou nejsou v pavouku olympijské čtyřhry k zastavení! Český pár, který v úvodním kole vyřadil obhájkyně zlata americké sestry Williamsovy, postoupil už do semifinále poté, co otočil duel s italskou dvojicí Sara Erraniová, Roberta Vinciová a nakonec vyhrál 4:6, 6:4 a 6:4. Petra Kvitová rozdrtila Ukrajinku Elinu Svitolinovou 6:2, 6:0 a postoupily rovněž Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou po výhře nad ruským párem Kasatkinová, Kuzněcovová 6:1, 4:6 a 7:5. Zároveň začíná turnaj ve smíšené čtyřhře, v níž Radek Štěpánek s Hradeckou měli vyzvat třetí nasazené Španěly Garbiňe Muguruzaovou a Rafaela Nadala. Do čtvrtfinále ovšem postupují bez boje.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Tenistka Petra Kvitová se raduje po postupu do semifinále olympijského turnaje.

Článek
Fotogalerie

O finále si Kvitová zahraje s Portoričankou Monicou Puigovou a bude favoritkou. Z ženské čtyřhry má český tenis již teď v Riu jistou medaili.

Jedenáctá nasazená Kvitová dnešním vítězstvím překonala své dosavadní olympijské maximum, jímž bylo čtvrtfinále z minulých her v Londýně. Na turnaji v Riu zatím česká jednička prohrála ve čtyřech zápasech jediný set s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou.

Svitolinová v minulém kole po zřejmě životním výkonu šokovala dvousetovou výhrou nad obhájkyní zlata Serenou Williamsovou, proti Kvitové se ale nevzmohla na nic. Ukrajinka ovládla pouze první hru a od té doby už kralovala šestadvacetiletá Češka. Ve třetím a sedmém gamu získala soupeřčin servis a za 25 minut vedla 1:0 na sety.

Patnácté nasazené nepomohla proti rozjeté Kvitové ani přestávka, pří níž opustila kurt. Hned po návratu jí česká hráčka sebrala podání a zbytek zápasu už byl jednoznačnou záležitostí.

Kvitová dokonce nadělila soupeřce nepopulárního kanára a nečekaně jednostranný souboj ukončila při druhém mečbolu vítězným forhendem. Tradičně riskantně hrající Češka za celé utkání udělala nezvykle pouze 11 nevynucených chyb.

Z ženské čtyřhry je jistá medaile

Lucie Šafářová a Barbora Strýcová si zahrají o medaile ve čtyřhře. Přemožitelky sester Williamsových z 1. kola otočily čtvrtfinále s nasazeným italským párem Sara Erraniová, Roberta Vinciová a po více než dvouhodinovém boji vyhrály 4:6, 6:4 a 6:4. V semifinále se utkají s ruským párem Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová a dvojice Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká, které obhajují stříbro z minulých her v Londýně, změří síly se švýcarské duem Martina Hingisová, Timea Bacsinszká.

Český tenis má na olympijském turnaji v ženské čtyřhře jistotu minimálně bronzové medaile, může ale dojít i na ryze české finále. "To by bylo úplně nejvíc," řekla novinářům Strýcová.

Strýcové s Šafářovou, která v Riu kvůli střevní viróze musela vzdát dvouhru, se proti nasazeným osmičkám dlouho nedařilo. V prvním setu brzy prohrávaly 0:4, pak sice snížily na 4:5, ale sehrané Italky už sadu nepustily.

Ani druhé dějství se pro přemožitelky sester Williamsových zpočátku nevyvíjelo dobře. Sehrané Italky, které spolu v minulosti ovládly všechny čtyři grandslamy, vedly už 3:0 a 4:3, Češky si ale vzaly ztracený servis zpět a vynutily si rozhodující sadu.

V ní v šesté hře získaly brejk, zápas za stavu 5:3 sice ještě nedopodávaly k vítězství, ale v následujícím gamu vzaly servis Erraniové, která při českém mečbolu dala dvojchybu.

Sehrané duo H+H ovládlo za 30 minut první set v poměru 6:1 a nic nenasvědčovalo pozdějšímu dramatu. Hned v úvodní a poté i třetí hře druhé sady ale Hradecká s Hlaváčkovou nevyužily při podání soupeřek nadějné vedení 40:15 a za stavu 4:5 naopak svůj servis prohrály.

Podobný scénář se opakoval i na startu rozhodujícího dějství. Český pár nejprve promarnil ve třetím gamu pět brejkbolů a hned v další hře "daroval" servis Ruskám. Následně ale prohrála podání i Kasatkinová a začínalo se prakticky znovu.

Více než dvouhodinová bitva vyvrcholila téměř infarktovou koncovkou. Šesté nasazené Češky za stavu 4:5 prohrávaly při servisu Hradecké už 0:40, riskantní hrou ale všechny tři mečboly odvrátily. Následně hned na první pokus sebrala dvojice H+H podání Kuzněcovové a Hlaváčková už zápas na servisu dotáhla k vítězství.

Hradeckou měl čekat mimořádně náročný den, neboť ještě měla absolvovat s Radkem Štěpánkem úvodní kolo smíšené čtyřhry. Spolu hráli mix už před čtyřmi lety v Londýně, na trávě ve Wimbledonu prohráli po boji v super tie-breaku s britským párem Laura Robsonová, Andy Murray. Nyní jdou dál bez boje. O postup do semifinále si česká dvojice zahraje s rumunským párem Irina Beguová, Horia Tecau, kteří vyřadili Poláky Agnieszkou Radwaňskou s Lukaszem Kubotem.

Proč třetí nasazený pár ze soutěže mixů odstoupil, zatím není jasné, pravděpodobně to však bude kvůli velkému hernímu vytížení Nadala. Bývalá světová jednička, která se v Riu vrátila na kurtu po zranění, ve čtvrtek nejprve postoupila ve dvouhře a následně po boku Marca Lópeze i ve čtyřhře. Nadal se tak zřejmě rozhodl šetřit síly a smíšenou čtyřhru obětovat.

Jeho spoluhráčka Muguruzaová v Brazílii neměla příliš dobrou formu. Nečekaně prohrála už v osmifinále singlu dvakrát 1:6 s Portoričankou Mónicou Puigovou, která následně postoupila do semifinále, v němž změří síly s českou jedničkou Petrou Kvitovou. V ženské čtyřhře Muguruzaová ve čtvrtek prohrála čtvrtfinále.

Ostatní zápasy:
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Nadal (3-Šp.) - Simon (15-Fr.) 7:6 (7:5), 6:3
Bautista (10-Šp.) - Müller (Luc.) 6:4, 7:6 (7:4)
Johnson (12-USA) - Donskoj (Rus.) 6:1, 6:1
Bellucci (Braz.) - Goffin (8-Belg.) 7:6 (12:10), 6:4
Del Potro (Arg.) - Daniel (Jap.) 6:7 (4:7), 6:1, 6:2
Murray (2-Brit.) - Fognini (It.) 6:1, 2:6, 6:3
Nišikori (4-Jap.) - Martin (SR) 6:2, 6:2
Monfils (6-Fr.) - Čilič (9-Chorv.) 6:7 (6:8), 6:3, 6:4
Čtyřhra - semifinále:
M. López, Nadal (6-Šp.) - Nestor, Pospisil (7-Kan.) 7:6 (7:1), 7:6 (7:4)
Mergea, Tecau (Rum.) - Johnson, Sock (USA) 6:3, 7:5
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Keysová (7-USA) - Kasatkinová (Rus.) 6:3, 6:1
Puigová (Portor.) - Siegemundová (Něm.) 6:1, 6:1
Kerberová (2-Něm.) - Kontaová (10-Něm.) 6:1, 6:2
Semifinálové dvojice: Kvitová - Puigová, Keysová - Kerberová.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Makarovová, Vesninová (7-Rus.) - Muguruzaová, Suárezová (4-Šp.) 6:3, 6:4.

Reklama

Související témata:

Pavouk - OH Rio 2016 - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Spojené státy Serena Williamsová Ukrajina Jelina Svitolinová
    4 : 6; 3 : 6
  • Česká republika Petra Kvitová Ruská federace Jekatěrina Makarovová
    4 : 6; 6 : 4; 6 : 4
  • Španělsko Garbině Muguruzaová Portoriko Monica Puigová
    1 : 6; 1 : 6
  • Německo Laura Siegemundová Belgie Kirsten Flipkensová
    6 : 4; 6 : 3
  • Spojené státy Madison Keysová Španělsko Carla Suarezová-Navarrová
    6 : 3; 3 : 6; 6 : 3
  • Itálie Sara Erraniová Ruská federace Darja Kasatkinová
    5 : 7; 2 : 6
  • Ruská federace Světlana Kuzněcovová Velká Británie Johanna Kontaová
    6 : 3; 5 : 7; 5 : 7
  • Austrálie Samantha Stosurová Německo Angelique Kerberová
    0 : 6; 5 : 7
  • Čtvrtfinále

  • Ukrajina Jelina Svitolinová Česká republika Petra Kvitová
    2 : 6; 0 : 6
  • Portoriko Monica Puigová Německo Laura Siegemundová
    6 : 1; 6 : 1
  • Spojené státy Madison Keysová Ruská federace Darja Kasatkinová
    6 : 3; 6 : 1
  • Velká Británie Johanna Kontaová Německo Angelique Kerberová
    1 : 6; 2 : 6
  • Semifinále

  • Česká republika Petra Kvitová Portoriko Monica Puigová
    4 : 6; 6 : 1; 3 : 6
  • Spojené státy Madison Keysová Německo Angelique Kerberová
    3 : 6; 5 : 7
  • Finále

  • Portoriko Monica Puigová Německo Angelique Kerberová
    6 : 4; 4 : 6; 6 : 1
  • O 3. místo
    Česká republika Petra Kvitová Spojené státy Madison Keysová
    7 : 5; 2 : 6; 6 : 2