Hlavní obsah

Emoce tam byly, neskrýval šťastný Prskavcův táta

Rio de Janeiro

Svoji olympijskou trenérskou misi měl splněnou teprve z poloviny, ale už věděl, že bude z Ria odjíždět jako spokojený kouč a přešťastný otec. Jiří Prskavec starší, jenž pro Rio chystal také kajakářku Kateřinu Kudějovou, jen těžko skrýval dojetí poté, co si jeho syn došel na stupně vítězů pro bronzovou medaili.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Kajakář Jiří Prskavec (vlevo) s rodiči Marcelou a Jiřím Prskavcem starším pózuje v Českém domě s bronzovou medailí z vodního slalomu.

Článek
Fotogalerie

„Jestli jsem to obrečel? Ale tak emoce tam byly," spokojeně se usmíval 44letý trenér, sám dvojnásobný olympionik. Opět zažíval pocity rodičovské hrdosti, tak jako před rokem na mistrovství světa v Londýně, které Prskavec mladší vyhrál.

„Sportovně je titul mistra světa jednoznačně výš, protože tam byli všichni," srovnává trenér. Na olympiádě v každé kategorii závodí za zemi jen jeden slalomář, ale o to náročnějším nominačním sítem musí doma projít. „Tady to bylo těžší vším ostatním, proto myslím, že olympijská medaile je možná ještě víc. Pro mě jsou oba dva výkony na hranici možností, tady měl šťouch a já věřím, že to jednou dokáže i bez něj," říkal otec medailisty.

Jeden dotek branky stál Prskavce zlato, smůlu mu přinesla třináctka. Bez dvousekundové penalizace by byl olympijským vítězem s komfortním náskokem. „To ani nebyla chyba, ta protivodná branka je velice snadná. Bohužel tam přišel proud a hlavou se dotkl branky," popisoval nešťastný moment.

Klíčové chvíle pro závod se ale odehrávaly už před startem. Prskavec závodil s nejčerstvějšími tituly mistra Evropy i světa, Česko stále čekalo na svou první medaili... „Musím říct, že to, co se kolem něj točilo, dosud nezažil. Poslední dva dny byl velice soustředěný. Přitom jsem čekal, že pro něj bude těžké, aby enormní tlak zvládl, ale on to dokázal," smekal před svým potomkem.

Ve 23 letech je Prskavec nesmírně psychicky odolný. „On si prostě ráno řekl, že je to jeho den, takhle k tomu přistupoval a vůbec si nepřipouštěl, že by to nevyšlo. To je základ úspěchu," chválil synovo zdravé sebevědomí, které přitom sám občas během své kariéry postrádal.

„Nevím, kdo ho to naučil. Určitě to má v sobě víc než jsme měli my s Marcelou," připouštěl trenér Prskavec, jehož manželka byla rovněž reprezentační kajakářkou.

Reklama