Hlavní obsah

Výjimečný talent, výjimečný judista, smekl Krpálkův kouč

Rio de Janeiro

V roce 1996 se sám pral na hrách v Atlantě. Přesně o dvacet let později dovedl Petr Lacina v roli kouče k olympijskému triumfu Lukáše Krpálka. A při spanilé jízdě svého svěřence turnajem přišel o hlas.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český judista Lukáš Krpálek (druhý zleva) se raduje z vítězství nad Elmarem Gasimovem z Ázerbajdžánu (vpravo). Vlevo je reprezentační trenér Petr Lacina.

Článek
Fotogalerie

Co vám běželo hlavou, když Lukáš získal ve finálovém duelu ipon?

To se nedá popsat. My jsme si řekli: Co to takhle dneska třeba vyhrát? A on to tam fakt dal.

Co pro vás osobně jeho triumf znamená?

Asi úplně nejvíc. On je výjimečný talent, výjimečný judista. Jsem rád, že vyhrál mistrovství Evropy, světa i olympiádu. To se jen tak nikomu nepodaří.

V čem je Lukášova největší síla?

Momentálně úplně ve všem. Dřív těžil hlavně z fyzické kondice, teď udělal obrovský kus práce v technice. Takticky byl vždy obrovsky vyzrálý, protože to dokázal zkombinovat se svým fyzickým darem. A na technice pracoval jak nikdo, a přestože dnes moc neházel, tak šel za svým cílem. Neskutečně si to pohlídal. Světovou jedničku, Francouze Marata v semifinále technicky smazal, úplně zničil. A finále s Gasimovem... Tam to trošku smrdělo, ale Lukáš si to podržel a byl z toho ipon na závěr.

Věřil jste ve zlato?

Ano. I když se to vůbec nedalo odhadovat, los byl těžký. V prvním utkání měl Portugalce Fonsecu, kterého si nepřál. Pak Kazach Rakov, taky nepříjemný. Ve čtvrtfinále mistr světa Haga... Porazit mohl kdokoli kohokoli. Lukáš si od rána stěžoval, že ostatní mají lehčí losy.

V semifinále Lukáš přepral světovou jedničku a byl v totální euforii. Co jste mu říkal před finálovým duelem?

Maličko jsem ho uklidňoval, že tohle ještě není konec. Že jdeme dál a doděláme to. A dodělali.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.