Hlavní obsah

Dva tenisové bronzy pro Česko! Po Kvitové se radují i Šafářová se Strýcovou. Přidá další mix?

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Česká republika se na olympiádě v Riu de Janeiro dočkala dalších dvou bronzových medailí, tentokrát tenisových. O první se v sobotu zasloužila Petra Kvitová, česká jednička vyhrála souboj s Američankou Madison Keysovou po setech 7:5, 2:6 a 6:2. Jistotou bylo i další třetí místo, tentokrát ve čtyřhře. To nakonec připadlo dvojici Lucie Šafářová a Barbora Strýcová, která přehrála zkušenější pár Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková 7:5 a 6:1. O další bronz si dnes navíc zahraje duo Lucie Hradecká, Radek Štěpánek, které v semifinále smíšené čtyřhry podlehlo americké dvojici Bethanie Matteková-Sandsová, Jack Sock 4:6, 6:7. Posledním soupeřem české dvojice bude čtvrtý nasazený indický pár Sania Mirzaová, Rohan Bopanna.

Foto: Toby Melville, Reuters

Tři nejlepší tenistky olympijské dvouhry: (zleva) stříbrná Němka Angelique Kerberová, vítězka Mónica Puigová z Portorika a bronzová medailistka Petra Kvitová.

Článek
Fotogalerie

Česká jednička Kvitová od začátku prvního setu držela s Američankou krok, a přestože neustále dotahovala, nakonec získala sadu ve svůj prospěch. Klíčový moment přišel v desátém a jedenáctém gamu. Keysová nevyužila dva setboly a následně přišla o podání, takže Kvitová nabídnutou šancí nepohrdla - první set vyhrála 7:5.

Psychická výhoda byla na straně české reprezentantky, tím spíše, když na začátku druhého setu Američanka nevyužila další tři brejkboly. Situace se však záhy obrátila, Češka při svém podání dlouho bojovala o každý fiftýn a v šesté hře už Keysová její servis prolomila. Zbytek druhého setu byl v režii jednadvacetileté tenistky, která jej vyhrála za necelých 40 minut poměrem 6:2.

Petra Kvitová se však nevzdala, Američanka dělala stále více nevynucených chyb a hned na úvod třetího dějství Keysová prohrála svůj servis. Přetahovaná s několika shodami při servisu české hráčky dál pokračovala, nicméně Kvitová veškerý tlak ustála a poté i podruhé v třetím setu prolomila podání své soupeřky. Pak už Kvitová využila své zkušenosti a zápas dotáhla do vítězného konce.

Třetí set Češka vyhrála 6:2 a po dvou a čtvrt hodinovém boji mohla začít slavit, dočkala se své první olympijské medaile. Šestadvacetiletá Kvitová získala pro samostatnou Českou republiku teprve druhou tenisovou medaili z dvouhry a navázala na singlový bronz Jany Novotné z Atlanty v roce 1996.

Zraněná Hlaváčková, unavená Hradecká

Výkon poraženého týmu ovlivnil zdravotní stav Hlaváčkové, která má po zásahu míčkem od Martiny Hingisové v pátečním semifinále zlomenou lícní kost. Na Hradecké zase byla znát únava z náročného programu. V pátek vedle semifinále debla odehrála ještě čtvrtfinále smíšené čtyřhry a skončila dlouho po půlnoci místního času. Dnes by navíc ještě měla v mixu s Radkem Štěpánkem nastoupit do semifinále.

V prvním setu měly dlouho navrch stříbrné olympijské medailistky z Londýna Hlaváčková a Hradecká. Hlaváčková si jako první ze čtyř hráček na kurtu udržela servis, takže se dostaly do vedení 3:1. Náskok jednoho brejku držely až do stavu 5:4, kdy Hradecká podávala na vítězství v setu. Pár přezdívaný H+H ale v této hře promarnil dva setboly a zápas se začal otáčet.

Šafářová se Strýcovou využily toho, že Hradecká viditelně ztratila energii, prolomily podání Hlaváčkové a získaly pro sebe první set v poměru 7:5. Druhá sada už měla jednoznačný průběh. Hlaváčková si za nepříznivého stavu 1:4 povolala na kurt lékařku. Po konzultaci a prohlídce bolavého oka v zápase pokračovala, ale vzdorovat už společně s Hradeckou nedokázaly.

Šafářová se Strýcovou tak dotáhly k olympijské medaili turnaj, do něhož vstoupily výhrou nad nejvýše nasazenými americkými sestrami Serenou a Venus Williamsovými a v jehož úvodu Šafářová bojovala se zažívacími problémy. Strýcová přitom do čtyřhry nastoupila až jako náhradnice za Karolínu Plíškovou, která se účasti na olympiádě vzdala.

Finále mixu bude americkou záležitostí. Matteková-Sandsová a Sock se o olympijské zlato utkají s Venus Williamsovou a Rajeevem Ramem. Williamsová může vyhrát olympiádu popáté: tři triumfy má zatím z ženské čtyřhry s mladší sestrou Serenou, v Sydney 2000 ovládla i dvouhru.

První set semifinálového zápasu rozhodl americký brejk za stavu 1:1. V druhém šli rovněž do trháku Matteková se Sockem, ale čeští tenisté dokázali vyrovnat na 4:4 a dovést sadu do tie breaku. V tom ale uhráli první čtyři míče jejich soupeři, dostali se do vedení 6:2 a proměnili druhý mečbol.

Reklama

Související témata:

Pavouk - OH Rio 2016 - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Spojené státy Serena Williamsová Ukrajina Jelina Svitolinová
    4 : 6; 3 : 6
  • Česká republika Petra Kvitová Ruská federace Jekatěrina Makarovová
    4 : 6; 6 : 4; 6 : 4
  • Španělsko Garbině Muguruzaová Portoriko Monica Puigová
    1 : 6; 1 : 6
  • Německo Laura Siegemundová Belgie Kirsten Flipkensová
    6 : 4; 6 : 3
  • Spojené státy Madison Keysová Španělsko Carla Suarezová-Navarrová
    6 : 3; 3 : 6; 6 : 3
  • Itálie Sara Erraniová Ruská federace Darja Kasatkinová
    5 : 7; 2 : 6
  • Ruská federace Světlana Kuzněcovová Velká Británie Johanna Kontaová
    6 : 3; 5 : 7; 5 : 7
  • Austrálie Samantha Stosurová Německo Angelique Kerberová
    0 : 6; 5 : 7
  • Čtvrtfinále

  • Ukrajina Jelina Svitolinová Česká republika Petra Kvitová
    2 : 6; 0 : 6
  • Portoriko Monica Puigová Německo Laura Siegemundová
    6 : 1; 6 : 1
  • Spojené státy Madison Keysová Ruská federace Darja Kasatkinová
    6 : 3; 6 : 1
  • Velká Británie Johanna Kontaová Německo Angelique Kerberová
    1 : 6; 2 : 6
  • Semifinále

  • Česká republika Petra Kvitová Portoriko Monica Puigová
    4 : 6; 6 : 1; 3 : 6
  • Spojené státy Madison Keysová Německo Angelique Kerberová
    3 : 6; 5 : 7
  • Finále

  • Portoriko Monica Puigová Německo Angelique Kerberová
    6 : 4; 4 : 6; 6 : 1
  • O 3. místo
    Česká republika Petra Kvitová Spojené státy Madison Keysová
    7 : 5; 2 : 6; 6 : 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články