Hlavní obsah

Šok pro Fuksu. Finále nakonec nepojede! V semifinále neuspěli ani Havel se Štěrbou

Aktualizováno

Martin Fuksa nakonec pojede na olympijských hrách v Riu de Janeiro na 200 metrů pouze finále B. Kvůli chybě organizátorů byly změněny výsledky, v nichž třiadvacetiletý kanoista dlouho figuroval jako účastník finále A. O medaile nebudou na kilometrové trati bojovat ani Daniel Havel s Janem Štěrbou. Český deblkajak v semifinálové jízdě dojel čtvrtý, do finále A pronikly pouze první tři dvojice.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Martin Fuksa nakonec finále závodu na 200 metrů nepojede!

Článek
Fotogalerie

Fuksa obsadil ve středeční rozjížďce třetí místo a bez potíží postoupil do semifinále. Podle předem daných kritérií se z něj do boje o medaile kvalifikují dva nejrychlejší a další dva nejlepší s časem z třetích míst. Fuksa dojel čtvrtý, přesto ho výsledkový systém dlouho chybně evidoval jako postupujícího.

Česká výprava proti rozhodnutí protestovala, ale podle očekávání neúspěšně. "Jakmile byly zveřejněny upravené výsledky, ve kterých Martin (Fuksa) nefiguroval ve finále A, podali jsme protest. Jury se radila půl hodiny," uvedl reprezentační trenér rychlostních kanoistů Pavel Hottmar.

Český mistr světa na neolympijské pětistovce měl trochu smůlu na své silně obsazené semifinále. Jel totiž s nejrychlejším kanoistou dnešního dne - Brazilec Isaquias Queiroz dos Santos je bronzovým medailistou z loňského MS na této trati. Porazili ho také vicemistr světa Li Čchiang z Číny a Španěl Alfonso Benavides, čtvrtý muž z OH v Londýně.

Dosažený Fuksův čas 40,311, který byl v semifinále na tisícinu stejný jako v rozjížďce, byl nakonec celkově šestý nejlepší. Mezi kanoisty, kteří nepostoupili přímo, měl třiadvacetiletý Fuksa druhý výkon za Číňanem, ale protože byl ve svém semifinále až čtvrtý, postoupil pouze do finále B.

Tam bude mít Fuksa pátou dráhu. Na kilometru, své silnější trati, byl český kanoista na jezeře Rodriga de Freitase v úterý šestý.

Deblkajakáři kvůli zdravotním problémům Havla jeli rozjížďku naplno jen prvních 200 metrů, pak zvolnili. "Měl jsem v noci i ráno žaludeční a střevní potíže. Bohužel mi to vzalo dost sil a v rozjížďce se to projevilo, proto jsme ji jen tak projeli a šetřily síly na semifinále," uvedl Havel a přiznal, že celou noc skoro nespal. V semifinále Češi skončili čtvrtí a čeká je finále B. "Bohužel jsem byl od poloviny trati úplně gumovej, nešlo to," řekl Havel.

Do boje o medaile v K2 postoupily první tři lodě v pořadí Portugalsko, Litva a Slovensko. Za posledními postupujícími Erikem Vlčkem a Jurajem Tarrem zaostali členové bronzového čtyřkajaku z Londýna o více než dvě sekundy.

Reklama