Hlavní obsah

Desátá česká medaile! Kulhavý vybojoval stříbro, Švýcar mu vrátil porážku z Londýna

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Česká výprava slaví na olympiádě v Riu desátou medaili. Biker Jaroslav Kulhavý sice neobhájil zlato z Londýna, ale po skvělém výkonu slaví zisk stříbra. Porážku mu vrátil Švýcar Nino Schurter, jehož nástup v pátém kole český závodník nezachytil. Ondřej Cink dojel na čtrnácté příčce, Jan Škarnitzl na dvaadvacáté.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Biker Jaroslav Kulhavý se stříbdnou medailí na OH v Riu.

Článek
Fotogalerie

Kulhavý se sice bezprostředně po startu mírně propadl, ale už po průjezdu cílem úvodního kola se dostal na první příčku, kde se držel většinu závodu.

Právě spolu se Schurterem postupně ujeli zbytku startovního pole. Švýcar ale tentokrát na rozdíl od předchozí olympiády nedojel s českým soupeřem až do cílové rovinky, před nájezdem do posledního kola nastoupil a rychle si vybudoval půlminutový náskok, který ještě navýšil na konečných padesát sekund.

Schurter tak vybojoval pro Švýcarsko první bikerské olympijské zlato. K pěti titulům světového šampióna přidal třetí olympijskou medaili. Třetí místo obsadil Španěl Carlos Coloma, který zaostal za Kulhavým o více než půl minuty.

Závod se příliš nepovedl nejlepšímu spurterovi z letošního Tour de France Peteru Saganovi. Slovenský cyklista se ihned po startu prodral do popředí, jenže záhy ho podobně jako Itala Marca Aurelia Fontanu i Francouze Victora Koretzkého postihl defekt.

Mechanici mu měnili přední kolo, čerstvá posila stáje Bora-Hansgrohe nabrala citelnou ztrátu a do dění na předních příčkách už nezasáhla. Sagan se nakonec do cíle dostal na 35. místě.

Cyklistika - horská kola:
Cross country:
Muži:
1. Schurter (Švýc.) 1:33:28
2. Kulhavý (ČR) -50
3. Coloma (Šp.) -1:23
4. Marotte (Fr.) -1:33
5. Botero (Kol.) -2:16
6. M. Flückiger (Švýc.) -2:24
7. Braidot (It.) -2:57
8. Absalon (Fr.) -3:15
...14. Cink -4:50
22. Škarnitzl (oba ČR) -7:43

Reklama

Související témata: