Hlavní obsah

A zrodil se král s oštěpem v ruce. Železného kouzlo stále funguje

Praha

Byl výjimečným oštěpařem, nyní má kolem sebe exkluzivní skupinu. Jan Železný vyhrál tři olympiády, jednou byl druhý, třikrát kraloval na mistrovství světa. Úspěch za úspěchem. Jako trenér může být také spokojený. Čtyři jeho svěřenci splnili kvalifikační limit pro olympijské hry v Riu. Kvůli kvótám mohli jet jen tři, čtvrtý Jaroslav Jílek zůstal doma, ale zúčastnil se zase mistrovství Evropy. V čem tkví Železného kouzlo?

Jan Železný, oštěpařský fenoménVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Například Jílek pracoval v pekárně, ale Železný si ho všiml a vytáhl ho k profesionálnímu sportu. V Brazílii se představili Vítězslav Veselý, Jakub Vadlejch a Petr Frydrych. Všichni se probojovali do finále, k medaili bylo nakonec daleko, nejlepší Veselý skončil na sedmém místě. „Je to škoda, ale beru pozitivně, že se všichni dostali do finále," nechal se slyšet trenér po konci závodu.

Před dvaceti lety Železný hodil světový rekord 98,48 metrů, stále ho nikdo nepřekonal. Dal ruce nad hlavu a za zády mu svítilo číslo, které svět do té doby neviděl. Na stadiónu byly k vidění nevěřící pohledy a v německé Jeně se v roce 1996 psala historie. Jako jediný třikrát přehodil 95 metrů, což se zatím od změny těžiště oštěpu nikomu jinému nepovedlo.

„Pro mě je pan Železný velký vzor. Když on házel, to byla dokonalost. Měla jsem štěstí, že jsem s ním byla na pár soustředěních v Africe a těžím z toho doteď. Jak on oštěpu rozumí, to je neskutečné," řekla ve studiu Božského Ria oštěpařka a česká reprezentantka Irena Šedivá.

Reklama

Související témata: