Hlavní obsah

Evropský šampión Kelemen se těší na brazilskou kávu s rodinou

V totálně odlišné roli odcestoval za druhým startem na olympijských hrách dráhový cyklista Pavel Kelemen. Před čtyřmi lety v Londýně byl hodně nečekanou součástí výpravy, do Ria letěl jako úřadující mistr Evropy ve sprintu, který figuruje v programu her už od roku 1908.

Cyklista Pavel Kelemen

 
Článek

„Do Londýna jsem jel jako úplný nováček vlastně na zkušenou. Nyní jsem zkušenější a cítím tlak. Určitě nejsem hlavní favorit, ale jedu jako evropský šampión, což bych v Brazílii rád potvrdil," říká pětadvacetiletý rodák z Domažlic, jenž kromě sprintu nastoupí i do keirinu.

S kolem začal už ve čtyřech letech. Řádil na bikrosovém stroji, šestkrát byl českým šampiónem BMX. Potřeba systematického tréninku jej přivedla na dráhu v pražském Motole. Oslnil časy jako specialisté, a tak nebylo divu, že dostal nabídku k „přestupu" na ovál. Sbíral úspěchy a vybojoval místenku pro Londýn. „Tehdy jsem byl strašně nervózní. A pak jsem udělal desáté místo, s čímž jsem byl moc spokojený a následně si olympiádu užil. Je super, že se člověk potká i s jinými sportovci a myšlenkami není jen na kole. Moc se těším na atmosféru olympijské vesnice," vypráví Kelemen.

Ač nabral mnoho zkušeností, nervozita před velkými závody přetrvává. „To mi zůstalo. A kdybych byl v jiném rozpoložení, asi by něco bylo špatně," usmívá se Kelemen.

Od minulé olympijské účasti udělal velký pokrok. „Jenže stejně tak zaznamenali obrovský posun další kluci. Vlastně celý svět. Časy, které se jezdily v Londýně, by letos nestačily ani k postupu na mistrovství Evropy," krčí rameny český závodník.

Cílem elitní desítka

Přesto má jasný cíl. „Chci uhájit pozici v desítce. A kdyby všechno klaplo, věřím v první pětku," vykládá Kelemen, jenž byl rád, když se v noci ze čtvrtka na pátek vydal do Ria. „Všichni se mě pořád ptali jenom na Rio a neřešili nic jiného. Už jsem známé kolikrát napomínal, aby mluvili o něčem jiném, než o olympiádě. I když je to vrchol roku, asi je to pochopitelné," krčí rameny Kelemen.

Ve srovnání s většinou jiných odvětví pro něj předolympijský trénink bude prvním kontaktem s oválem v Riu. „Měli jsme tam absolvovat závody, jenže byly zrušeny. Navíc český tým stejně neměl v plánu je absolvovat, tak alespoň nebudu mít vůči ostatním hendikep," přemítá Kelemen, jenž se může těšit na maximální rodinnou podporu přímo v dějišti her.

Zatímco cestu do Ria mnozí sportovci odmítli, nejbližší českého dráhaře budou přímo na velodromu. „Když jsem se před čtyřmi lety kvalifikoval do Londýna, mamka to oplakala. Pak mě rodiče jeli podpořit přímo na hry. Rodina je na mě pyšná. I proto vyrazí s rodiči i obě ségry a bratr. Udělají si pěkný výlet, který spojí s dovolenou. Jsem rád, že je budu mít na blízku," těší se Kelemen. „Určitě si zajdeme na brazilskou kávu, bude to fajn odlehčení," plánuje český dráhař.

Reklama

Související témata: