Hlavní obsah

Žaloba! Poslední šance pro Sáblíkovou?

Rio de Janeiro

Tým v čele s právníkem Janem Šťovíčkem, který usiluje o start Martiny Sáblíkové v časovce na OH, v sobotu podá žalobu ke zvláštnímu panelu CAS. Ten zasedá přímo v Riu de Janeiro a bude mít na rozhodnutí 24 hodin.

Foto: Sport.cz

Martina Sáblíková v plném tréninku v Riu.

Článek

Šťovíček, jenž dnes odletěl do dějiště her, připustil, že hlavní pozornost a víru ve zvrat v celém případu už tým upírá tímto směrem. Přestože se v tomto týdnu snažil od Mezinárodní cyklistické unie (UCI) získat místo na startu středečního boje s chronometrem po Rusce Olze Zabelinské, která byla vyloučena kvůli dopingové minulosti.

Jenže mnozí ruští sportovci, kteří měli takto přijít o start pod pěti kruhy, se obrátili právě na zvláštní panel CAS, jenž začal zasedat již deset dnů před zahájením her. A hlavně kvůli ruským žalobám má hodně napilno. "Situace se tedy velmi rychle vyvíjí, po právní stránce nastává docela zmatek, ale s ohledem na běh času nás to vede k závěru, že žalobu k CAS podáme během zítřejšího dne," řekl ČTK Šťovíček.

Přestože Mezinárodní olympijský výbor ruské výpravě nařídil, že do Brazílie nesmí nominovat žádného sportovce, který v minulosti dostal trest za doping, CAS rozhodl o neúčinnosti tohoto rozhodnutí. Ve čtvrtek arbitráž uznala odvolání ruských veslařů Anastasije Karabelščikovové, Ivana Podšivalova i plavkyně Julije Jefimovové.

"Celkem ovšem CAS k 3. srpnu evidoval 18 žalob ruských sportovců napadajících rozhodnutí o jejich neúčasti na OH v Riu. A lze očekávat, že ve všech těchto případech bude postupovat stejně," uvedl Šťovíček.

Rozhodnutí CAS Šťovíček chválí

"Rozhodnutí CASu je podloženo tím, že pokud již jednou byli sportovci v minulosti za doping potrestáni a jejich trest byl vykonán, není možné je trestat za stejný přestupek nyní podruhé. Jde o právní princip známý jako 'ne bis in idem'," uvedl Šťovíček.

Výrok CAS hodnotí jako velmi moudré a apolitické odůvodnění. "Nezabývá se faktem, že takto měli být trestání jen ruští sportovci a bývalí dopingoví hříšníci z jiných zemí nikoliv, což je nepochybně diskriminativní opatření," řekl Šťovíček.

"CAS ovšem nerozhodl přímo v tom smyslu, že by účast dotčených sportovců povolil, ale tak, že případy vrací zpět příslušným mezinárodním federacím, aby prošetřily každý individuální případ každého sportovce znovu, podrobně a s přihlédnutím ke všem informacím o jeho případném dopingu či podezření z něj," zdůraznil Šťovíček.

Informaci o tom, že mezi dalšími žalobci v řadách ruských sportovců je i Zabelinská, prozatím nemá. "Ale očekáváme, že to tak bude. Pokud by i jí bylo stejným způsobem vyhověno, pak se i její věc vrátí UCI. A ta bude Zabelinskou znovu vyšetřovat, což jistě zabere nějaký čas. A UCI nám logicky nemůže kvótu Zabelinské přidělit, dokud své šetření neskončí," podotkl Šťovíček.

Reklama

Související témata: