Hlavní obsah

Dráhový cyklista Kelemen na dřevě létá. Občas si naloží až tak, že zvrací

ram (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

S maximálním možným předstihem mířil do olympijského Ria český dráhový cyklista Pavel Kelemen. Potřeboval čas, aby přivykl oválu, na němž se představí ve sprintu a keirinu. V Brně, kde trénuje, je totiž betonová dráha. V dnešním světě dráhařů už spíše rarita.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Čeští dráhaři Adam Ptáčník (vlevo) a Pavel Kelemen.

Článek

„Čtrnáct dnů před odletem do Brazílie jsme jezdili do Vídně, kde je dřevěný ovál dlouhý dvě stě padesát metrů. Šlo o přípravu a následnou snadnější adaptaci. Jde pochopitelně o obrovský rozdíl jezdit na betonu a dřevě," přiznává pětadvacetiletý rodák z Domažlic.

V Riu od prvního dne poctivě drtil kilometry na dřevěném oválu připraveném pro bitvy o olympijské medaile. „Je tam nové dřevo, dráha je dobře vykroužená. Je to radost," chválí připravený ovál.

Kromě jezdeckého zážitku jde o úlevu i pro tělo. „Zadek tolik nebolí, svaly rovněž trpí méně. Ale na druhou stranu na dřevě se jede ve větší rychlosti, více se šlape do pedálů a člověk se dostává do většího laktátu než na betonu. Když si to hodně naložím, tak chodím zvracet. Povedlo se mi to už i tady v Riu," přiznává Kelemen.

Na betonu malá chyba nehraje roli

„Jak je jízda na dřevě rychlejší, musí být rychlejší než na betonu i nohy, více se šlape. Ulevit si není možné. Stačí, abych si dal letmých dvě stě metrů na plný nářez a za deset minut si jdu odskočit na záchod," krčí rameny s úsměvem Kelemen.

Na skutečnost, že v Brně má k dispozici jen betonový ovál, nijak nežehrá. Už se smířil se situací. „Na betonu se lépe trénuje síla. Člověk nemusí jezdit tak těžké převody. Jenže na dřevě se jezdí všechny velké závody a člověk musí být ostražitější i při taktických věcech. Vše se děje desetkrát rychleji. Na betonu maličká chybička nehraje roli. Na dřevě stačí vteřina nepozornosti a člověk má ztrátu, kterou nedožene," vysvětluje Kelemen.

Ač se ve srovnání se závodníky z cyklistických velmocí tráví většinu času na betonovém oválu, je úřadujícím mistrem Evropy v keirinu. „Ostatní moc neví, že trénuji na betonu. To nikdo neřeší. Ale mě moc těší, když i přes svízelnější podmínky dokážu porazit kluky, kteří se připravují jen na dřevě," netají Kelemen, jenž je držitelem třetího nejrychlejšího času světa na letmých dvě stě metrů. Výkon předvedl před dvěma lety v Mexiku, ovšem ve vysoké nadmořské výšce. „Jenže když člověk nemá dobré nohy, nepomůže ani výška," ujišťuje Kelemen, že vše je jen otázkou tvrdého tréninku.

Reklama