Hlavní obsah

USA - Čína 119:62Americký basketbalový Dream Team na úvod her jasně přehrál Čínu

Basketbalisté USA zahájili obhajobu zlatých medailí na olympijských hrách exhibičním vítězstvím 119:62 nad Čínou. Američané s týmem složeným jen z hvězd z NBA vyhráli už první čtvrtinu o 20 bodů a snadno si došli pro první výhru. Od roku 1996 vyhráli pod pěti kruhy vyšším rozdílem jen jednou.

Foto: Jim Young, Reuters

Kyrie Irving se snaží prosadit pod čínským košem.

Článek

Američané usilují o třetí zlato v řadě a celkově patnácté. Soupeře od začátku přehrávali rychlou hrou a každou ztrátu Číny okamžitě trestali. Než se asijští šampioni rozkoukali, už prohrávali o 20 bodů a bylo jasno o vítězi.

"Chtěli jsme vyslat vzkaz zbytku světa. Vlítnout do prvního zápasu, ať každý ví, o co nám jde," řekl Carmelo Anthony, který hraje už na čtvrté olympiádě a na těch posledních dvou slavil zlato.

S favoritem dokázal na čínské straně držet krok jen I Ťien-lien, který má za sebou pět sezon v NBA. Zaznamenal 25 bodů. Na americké straně se nejvíce střelecky dařilo Kevinu Durantovi rovněž s 25 body a šesti asistencemi, DeMarcus Cousins přidal 17 bodů a Paul George 15.

První zápas zvládli i vicemistři světa Srbové, kteří porazili Venezuelu vysoko 86:62. Spoluhráč Jana Veselého z Fenerbahce Istanbul Bogdan Bogdanovič byl nejlepším střelcem utkání s 19 body.

Nevydařený vstup do turnaje má za sebou naopak Francie, která jasně podlehla 66:87 Austrálii. Bronzový tým z posledních mistrovství světa i Evropy si nevěděl rady zejména s pivotem Andrewem Bogutem. První hráč draftu do NBA z roku 2005 se dostal ze zranění kolena a za 22 minut nasbíral 18 bodů a pět asistencí. Neporadil si s ním ani vyhlášený obranář Rudy Gobert.

"Netušil jsem, že budu mít takový vliv už na první utkání. Ale ještě jsme ničeho nedosáhli. Je to jen jedna výhra, nic víc," prohlásil Bogut. Ten si na sociálních sítích stěžoval na úroveň ubytování v olympijské vesnici, ale rozhodit se tím nenechal. Dobrou náladu ukázal i ve chvíli, kdy si pro něj do mixzóny s novináři došel dopingový komisař. "Tak vy jste ten, co se bude dívat, jak čůrám?" pronesl s úsměvem Bogut.

Kromě Boguta se blýskl 21 body další hráč z NBA Patty Mills. Francii táhl s 18 body Tony Parker, ale neměl potřebnou podporu zejména pod košem.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Basketbal - muži:
Skupina A:
Čína - USA 62:119 (10:30, 30:59, 47:91)
Austrálie - Francie 87:66 (20:14, 36:33, 61:48).,
Venezuela - Srbsko 62:86 (14:18, 23:44, 41:68).

Reklama

Související témata: