Hlavní obsah

Bilesová dominuje gymnastkám a může překonat Čáslavskou

Rio de Janeiro

Devatenáctiletá Američanka Simone Bilesová jasně dominuje soutěžím sportovních gymnastek a může v Riu de Janeiro překonat Věru Čáslavskou. Česká legenda získala v Mexiku 1968 čtyři zlaté olympijské medaile, Bilesová v kvalifikaci ukázala, že je pro ni dosažitelných pět zlatých.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Americká gymnastka Simone Bilesová vyhrála suverénně kvalifikaci víceboje a také prostných, přeskoku a kladiny.

Článek

Drobná Afroameričanka vyhrála suverénně kvalifikaci víceboje a také prostných, přeskoku a kladiny. Navíc je tým USA jasným favoritem soutěže družstev. V přeskoku Bilesová dokonce pokořila známku 16 bodů.

Na silnou konkurenci mezi gymnastkami USA doplatila Gabrielle Douglasová, šampionka z Londýna. V kvalifikaci víceboje byla až třetí Američankou a olympijské zlato neobhájí. Vyhrát víceboj dvakrát za sebou na OH dosud dokázala jako poslední právě Čáslavská.

Před Douglasovou, jež ztratila body za přešlap v prostných, skončily Bilesová a také Alexandra Raismanová. "Nesnáším tohle pravidlo o maximálně dvou postupujících z jedné země. Klidně by se nás mohlo kvalifikovat do finále všech pět. Rve mi to srdce," řekla Raismanová.

Velký obdiv vedle Američanek v neděli sklidila i Oksana Čusovitinová, jenž startuje v 41 letech už na sedmé olympiádě. Tentokrát v barvách rodného Uzbekistánu a v Riu závodí proti dívkám, které jsou ve věku jejího sedmnáctiletého syna Ališera.

V kvalifikaci přeskoku, na který je specialistkou, získala 14,999 bodu a bezpečně z páté příčky postoupila do osmičlenného finále. O čím dál větším věkovém rozdílu mezi ní a zbytkem startovního pole nechce přemýšlet. "Bylo by skvělé, kdyby se dávalo pár bodů navíc za věk. Ale jsme si rovny a musíme závodit proti sobě jako sobě rovné," řekla gymnastická veteránka.

Čusovitinová na olympiádě poprvé startovala před 24 lety v Barceloně, kdy reprezentovala Rusko. Když její syn v roce 2002 onemocněl leukémií, přestěhovala se do Německa, pro které získala stříbro na olympijských hrách v Pekingu. Od roku 2013 reprezentuje rodný Uzbekistán.

Reklama

Související témata: