Hlavní obsah

Ani jeden z profesionálních boxerů neprošel v Riu přes 2. kolo

Historicky premiérové vystoupení profesionálních boxerů na olympijských hrách skončilo nevalně. V Riu de Janeiro se představili tři a ani jeden z nich se výrazně neprosadil. Ital Carmine Tommasone, Hassan N'Dam N'Jikam z Kamerunu ani Amnat Ruenroeng z Thajska nedokázali postoupit ani do třetího kola turnaje, zůstali tak hodně vzdáleni od bojů o medaile.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Rogen Ladon (vpravo) z Filipín v souboji s Yurberjenem Herneym Martínezem z Kolumbie v muší váze do 49 kg.

Článek

Nejdéle vydržel v programu her ve váhové kategorii do 60 kg Ruenroeng. Bývalý světový šampion organizace IBF ale ve druhém kole nestačil na o patnáct let mladšího Sofianeho Oumihu z Francie.

"Nezáleží na tom, zda jste profesionál, nebo ne. Tvrdě jsem se na olympiádu připravoval a chci ji vyhrát," řekl jedenadvacetiletý Oumiha, který před rokem vyhrál Velkou cenu České republiky v Ústí nad Labem a medaili získal i na loňských Evropských hrách v Baku. Ruenroenga dokázal porazit před limitem, rozhodčí duel zastavili po třetím počítaní ve třetím kole.

V té době už byli Tommasone i N'Dam N'Jikam ze hry. Italského bijce boxujícího ve stejné kategorii jako Ruenroeng vyřadila kubánská hvězda a trojnásobný mistr světa Lázaro Álvarez, který obhajuje stříbro z her v Londýně.

"Jsou to profesionální amatéři. Profesionálové v zápasech na tři kola. Snažil jsem se tomu přizpůsobit, ale bylo to těžké," řekl Tommasone, který v prvním kole porazil Mexičana Lindolfa Delgada. "Byl prostě lepší než já a vyhrál," ocenil Ital kubánského soupeře.

Mezinárodní boxerská asociace (AIBA) po změně pravidel a povolení startu profesionálních boxerů na olympiádě doufala, že se do Ria kvalifikuje některá z velkých hvězd. Floyd Mayweather, Manny Pacquiao ani Vladimir Kličko však nakonec o účast neprojevili zájem.

Reklama