Hlavní obsah

Se Sašou v zádech. Krpálek splnil slib zesnulému kamarádovi

sob (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Hodně emotivní byly chvíle po zisku zlata pro judistu Lukáše Krpálka i jeho kouče Petra Lacinu. A nejen proto, že společně dosáhli na největší úspěch v historii českého juda.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Lukáš Krpálek na stupních s fotografií zesnulého reprezentačního kolegy Alexandra Jurečky.

Článek
Fotogalerie

„Strašně jsem chtěl vyhrát pro mého kamaráda, který vloni zahynul při potápění," zmínil Krpálek reprezentačního judistu Alexandra Jurečku, jemuž se před rokem stala osudnou jeho vášeň při hloubkovém potápění během kondičního soustředění v Itálii.

„Kdykoliv člověk něco potřeboval, tak Saša byl ten, kdo vždycky přijel a pomohl, ať už to bylo třeba o půlnoci. Budeme se všichni judisté snažit dokázat to, co ty jsi dokázat chtěl, ale už jsi to nestihl," napsal tehdy Krpálek na facebook, při Jurečkově pohřbu pak nesl rakev.

„Ještě před odjezdem do Ria jsem byl vyšlápnout na Lysou horu, kde má památník," přiznával čerstvý olympijský vítěz v kategorii do 100 kilogramů. „Když jsem se rozloučil, slíbil jsem mu, že medaili musím dovést. To byla moje povinnost," říkal odhodlaně Krpálek. Svůj slib zesnulému kamarádovi teď splnil. „On tu byl se mnou. Jsem tak hrozně rád, že se to povedlo," přiznával český judista.

I trenér Petr Lacina viděl, že jeho svěřenec měl v průběhu turnaje o pořádnou motivaci navíc. „Speciálně v semifinále ho to hnalo, tam byl jako buldozer," vyprávěl trenér Lacina tichým hlasem.

Jurečka pak Krpálka pomyslně doprovodil na slavnostní vyhlášení. Jeho fotku měl šampión připravenou v reprezentační soupravě, do které se po úspěšném finálovém souboji narychlo převlékal v novinářské mixzóně.

Na nejvyšším stupínku pak převzal zlatou medaili, Jurečkovu fotku z kapsy vyndal a držel ji v ruce, když se v hale Carioca 2 rozezněla česká hymna.

Reklama