Hlavní obsah

Na drogách závislá matka se o ni nezvládla postarat. Bojovnice Bilesová je teď hvězdou her

sob (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Je jí devatenáct let a doma má stejný počet medailí z mistrovství světa nebo olympiády. V Riu se Američance Simone Bilesové povedlo to, co před ní pouhým čtyřem sportovním gymnastkám včetně Věry Čáslavské v Mexiku 1968, totiž získat na jedněch hrách čtyři zlaté medaile. Jenže 142 cm měřící Bilesová se v životě musela poprat s mnohem náročnějšími výzvami než jsou gymnastická nářadí.

Foto: Mike Blake, Reuters

Američanka Simone Bilesová, královna gymnastických soutěží v Riu.

Článek
Fotogalerie

Dětství v Columbusu mělo pro Simone a její tři sourozence daleko k rodinné idylce. Matka Shanon byla alkoholička a drogově závislá, o děti se nezvládala starat. Jednoho dne tak zazvonil telefon u Shanonina otce Rona, že jeho čtyři vnoučata skončí v pěstounské péči.

Rodák z Haiti a bývalý letový dispečer neváhal, z Texasu letěl do Ohia a všechny děti si odvezl. Po krátkých soudních tahanicích se dvou starších dětí ujala Ronova sestra, Simone a její mladší sestru Adriu si nechal jejich dědeček a jeho partnerka Nellie. „Nebylo to pro mě snadné. Neměla jsem k dětem žádný vztah a ony ke mně," vzpomínala pro agenturu AP. Dnes, když Simone mluví o své mámě, má na mysli právě Nellie, rodačku z Belize.

Nemůžu být víc na sebe hrdá

Gymnastický talent v Bilesové objevili učitelé, vzestup drobné dívenky byl bleskurychlý. Když se v roce 2013 poprvé stala mistryní světa ve víceboji, přála si od prarodičů piercing do pupíku. Vyhrála i další dva světové šampionáty a z tiché teenagerky se stala hvězda reklam a sportovní celebrita. Teď už zbývalo „jen" potvrdit svoji pozici na olympiádě.

Povedlo se beze zbytku. Zlato slavila ve víceboji, družstvech, přeskoku i na prostných. Na kladině přidala po zaváhání do sbírky bronz a trpělivě s úsměvem rozdávala jeden rozhovor za druhým. „Byla to tu neuvěřitelná zkušenost, asi na sebe nemůžu být víc hrdá. Získat na své první olympiádě pět medailí, to je úžasné," rozplývala se a bránila se přirovnání k legendám z jiných sportů. „Nejsem nový Usain Bolt nebo Michael Phelps. Jsem prostě Simone," vyprávěla.

Její 61letá adoptivní matka Nellie přitom o úspěchu Bilesové nepochybovala. „Ona je prostě bojovnice. Musela jí být už odmala," řekla.

Reklama

Související témata: