Hlavní obsah

Britské pozemní hokejistky dovedl ke zlatu manželský pár

Rio de Janeiro

Britské pozemní hokejistky Kate Richardsonová-Walshová a Helen Richardsonová-Walshová se triumfem ve finále olympijského turnaje zapsaly do historie hned dvakrát. Nejenže pomohly svému týmu k premiérovému vítězství pod pěti kruhy, navíc se staly po 96 letech prvním manželským párem, který pro Velkou Británii získal olympijské zlato. Naposledy se to podařilo Cyrilu a Dorothy Wrightovým v jachtingu v roce 1920.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Britská pozemní hokejistka Kate Richardsonová-Walshová v zápase proti Japonsku.

Článek

"Je to vážně mimořádné. Vyhrát olympijskou medaili je výjimečné, ale vyhrát ji, když vedle vás stojí vaše manželka a zvládne nájezd pod tíhou toho okamžiku, to je ještě výjimečnější," řekla kapitánka týmu Kate Richardsonová-Walshová, která v šestatřiceti letech hodlá ukončit reprezentační kariéru.

Kate Walshová a Helen Richardsonová společně vybojovaly i bronzové medaile v Londýně 2012. O rok později pak zpečetily svůj dlouholetý vztah manželstvím a zvolily si společné příjmení.

Helen Richardsonová-Walshová byla jednou ze dvou úspěšných střelkyň v rozhodujících nájezdech, po nichž Velká Británie porazila Nizozemsko. Zápas skončil nerozhodně 3:3, nizozemské obhájkyně prvenství pak prohrály na nájezdy 0:2 a přišly o možnost ovládnout olympijské hry potřetí za sebou. Maximem nových šampionek byla dosud třetí místa v Barceloně 1992 a Londýně 2012.

Reklama