Hlavní obsah

WADA je zklamána rozhodnutím pustit ruské sportovce do Ria

Světovou antidopingovou agenturu WADA zklamalo rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru dovolit ruským sportovcům i přes několikaletý státem organizovaný doping závodit na srpnových hrách v Riu. Podle ní byla zpráva nezávislé komise dostatečně jasným důkazem.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Pracovník ruské antidopingové laboratoře v Moskvě s krevním vzorkem - ilustrační foto.

Článek

"McLarenova zpráva odkryla státem řízený dopingový program v Rusku, což vážně narušuje principy čistého sportu v rámci mezinárodních antidopingových pravidel," reagoval šéf WADA Craig Reedie na postoj MOV, který v neděli odpoledne nesáhl k plošnému zákazu pro celou ruskou výpravu.

Do Ria kvůli dopingu nesmějí ruští atleti a vzpěrači, na jednotlivých svazech pak je, jak rozhodnou o ostatních sportovcích. "Rozhodnutí odmítnout plošné vyloučení může vést k menší ochraně čistých sportovců," dodala v prohlášení WADA. Mrzí ji, že MOV nebral v úvahu její doporučení.

Předseda nezávislé vyšetřovací komise Richard McLaren před týdnem v pondělí zveřejnil výsledky vyšetřování, podle nějž Rusko krylo na zimních hrách v Soči 2014 doping svých sportovců, ve spolupráci s tajnými agenty měnilo jejich vzorky a vše organizovalo ministerstvo sportu.

Takovýto program v Rusku podle WADA fungoval od roku 2011. Začal krátce po zimní olympiádě ve Vancouveru, která pro ruské sportovce skončila neúspěchem. "Naše doporučení bylo založeno na výsledcích McLarenova vyšetřování a zajistilo by přímočaré, rázné a přitom vyvážené řešení," napsala antidopingová agentura.

Podobně zklamaný byl i výkonný ředitel Institutu národních antidopingových agentur (INADO) Joseph de Pencier. "MOV nedokázal využít nashromážděné důkazy o státem podporovaném dopingu v Rusku, který zničil tamní sportovní systém," prohlásil De Pencier a dodal: "Je to smutný den pro čistý sport." Pro vyloučení Ruska se už dříve vyslovil i Jan Chlumský z Antidopingového výboru ČR.

Rusko tradičně patří k nejpočetnějším a nejúspěšnějším výpravám na hrách. V Londýně před čtyřmi lety obsadili jeho reprezentanti v tabulce zemí čtvrté místo s 22 zlatými medailemi. Do Ria se i po vyloučení atletů a vzpěračů chystá 321 sportovců, mezi nimi deset olympijských vítězů, dvacet dalších medailistů a celkem 32 mistrů světa.

Reklama