Hlavní obsah

Obrovský pokrok, chválí Australané nápravu nedostatků ve vesnici

Rio de Janeiro

Vedení australské výpravy ocenilo, jak velký pokrok udělali pořadatelé her v Riu de Janeiro s nápravou problémů v olympijské vesnici. Po jejím nedělním otevření se vynořila řada stížností na kvalitu ubytování a sami brazilští funkcionáři připustili, že z bezpečnostního hlediska jsou zatím plně způsobilé pouze dvě třetiny budov.

Foto: Leo Correa, ČTK/AP

Olympijská vesnice v dějišti LOH.

Článek

Australané se do vesnice odmítli nastěhovat a zůstali raději v blízkých hotelech. Šéfka výpravy Kitty Chillerová to vysvětlila špínou, silným zápachem plynu, špatným stavem toalet, trubek a elektrického vedení nebo neosvětlenými schodišti.

Zklamání nad stavem ubytování vyjádřila také novozélandská výprava, Nizozemci opravovali zjištěné nedostatky vlastními silami a Italové si podle BBC najali řemeslníky, aby uvedli byty pro účastníky her do přijatelného stavu.

Nyní ale už Australané hovořili o "fantastickém pokroku". "Už jsou to jen jednotlivosti. Vypadá to, že ve středu se budeme moci všichni nastěhovat," prohlásila Chillerová, která původně napočítala kolem 200 nedostatků.

Z 31 nově postavených budov ve vesnici je jich podle mluvčího her Maria Andrady zatím plně funkčních dvacet. "Všech jedenatřicet by jich mělo být hotových do čtvrtka," uvedl Andrada. Hry v Riu začnou 5. srpna.

Vesnice pro více než 18.000 sportovců a funkcionářů byla vystavěna za 1,5 miliardy dolarů a zahrnuje i tenisové kurty, fotbalová hřiště a sedm bazénů. Sloužit bude rovněž pro následnou zářijovou paralympiádu.

Reklama

Související témata: