Hlavní obsah

Znečištěné ovzduší v Riu může představovat zdravotní riziko

Znečištění vzduchu v Riu de Janeiro je výrazně vyšší, než přiznávají úřady, a představuje větší zdravotní riziko, než hojně diskutované znečištění vody v zátoce Guanabara. Vyplývá to z analýzy oficiálních dat a vlastního testování agentury Reuters.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Guanabara Bay v Riu. Ilustrační snímek.

Článek

Brazílie ve své olympijské kandidatuře tvrdila, že kvalita ovzduší v Riu odpovídá limitům stanoveným Světovou zdravotnickou organizací (WHO). To však už v roce 2009, kdy Rio získalo pořadatelství, nebyla pravda, jelikož limity se v roce 2006 zpřísnily. A neplatí to ani dnes, přestože politici ve svých kampaních slibovali, že odkazem olympijských her bude díky investicím do infrastruktury zlepšení ovzduší.

Především koncentrace polétavého prachu v Riu dlouhodobě překračuje povolené limity. Na nemoci a zdravotní komplikace spojené se znečištěným vzduchem zemřou v metropolitní oblasti, kde žije dvanáct milionů obyvatel, tisíce lidí. Hrozí jim vyšší riziko rakoviny plic, infarktů či astmatu.

"Tohle rozhodně není olympijský vzduch," uvedl Paulo Saldiva, patolog z univerzity v Sao Paulu a člen komise WHO, která před deseti lety prosadila globální zpřísnění standardů. "Hodně pozornosti se věnovalo znečištění vody v Riu, ale mnohem víc lidí umírá kvůli znečištění ovzduší. Nejste povinen pít vodu z Guanabara Bay, ale musíte dýchat vzduch v Riu," prohlásil.

Voda v zátoce, v níž budou o olympijské medaile bojovat jachtaři, veslaři či dálkoví plavci, obsahuje kvůli znečištění z kanalizací množství nebezpečných bakterií a virů. Studie odhalily i bakterie odolné vůči všem známým antibiotikům. Zdravotní komplikace ale vedle závodníků hrozí i turistům, kontaminovaný je totiž v některých oblastech i písek na plážích.

Hlavní mluvčí olympijských her v Riu se snaží zahnat obavy. "Mohu všem zaručit, že sportovci budou soutěžit v bezpečí," reagoval na poslední kritické zprávy agentury AP Mario Andrada. "Mohli a měli jsme to udělat o něco lepší, ale nic z toho neznamená hrozbu pro olympioniky," dodal.

Reklama

Související témata: