Hlavní obsah

Jegorjanová nedopřála Veliké olympijské zlato v šavli

Olympijská soutěž šavlistek v Riu de Janeiro vyvrcholila ruským finále, v němž zlato získala překvapivě Jana Jegorjanová. Úřadující mistryni světa a světovou jedničku Sofju Velikou porazila v dramatickém souboji 15:14. Veliká skončila druhá stejně jako v Londýně, před osmi lety v Pekingu byla čtvrtá.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Ruská šavlistka Jana Jegorjanová reaguje po vítězném finálovém zápase.

Článek
Fotogalerie

Jegorjanová porazila Velikou počtvrté během jednoho roku a po skončení duelu obě krajanky spočinuly v dlouhém objetí. "Byl to nejtěžší možný souboj, protože Sofja měla na tuhle medaili stejné právo jako já," řekla dvaadvacetiletá šermířka po vítězství nad o devět let starší reprezentační kolegyní.

Bronz získala Ukrajinka Olga Charlanová díky výhře nad Manon Brunetovou, čímž prodloužila čekání Francie na olympijskou medaili. Tradiční šermířská velmoc odjela před čtyřmi lety z Londýna poprvé od roku 1960 s prázdnou.

Do olympijské historie dnes vstoupila Ibtihaj Muhammadová, neboť jako první reprezentantka USA nastoupila s hidžábem. Třicetiletá muslimská šermířka vypadla ve druhém kole a celkově jí patří 12. místo.

"Každý, kdo sleduje zprávy ze světa, si uvědomuje, jak je důležité mít muslimku v týmu USA. I ve světle toho, co se děje v naší zemi, se vší tou politikou," řekla Muhammadová.

Odpovědím na přímé otázky na prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, jenž navrhuje zakázat muslimským imigrantům vstup do země, se vyhnula. Uvedla nicméně, že bojuje proti "nepochopení toho, kdo je muslimská žena. Proti představě, že mě někdo nutí nosit hidžáb, že jsem utlačovaná, že nemám vlastní názory," řekla Muhammadová.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Šerm:
Ženy - šavle:
Finále:
Jegorjanová - Veliká (obě Rus.) 15:14,
o 3. místo:
Charlanová (Ukr.) - Brunetová (Fr.) 15:10,
další pořadí:
5. Berderová (Fr.)
6. Besbesová (Tun.)
7. Ďjačenková (Rus.)
8. Gulottaová (It.)

Reklama