Hlavní obsah

Lháři z bazénu, Krpálkovo vítězství pro zesnulého, 100% Ježíš. V Riu se psaly velké příběhy

ram (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Nezapomenutelné příběhy provázely olympijské hry, které v noci na pondělí skončily v brazilském Riu de Janeiro. Diváci viděli velká vítězství, těsné prohry, děsivá zranění. Kdo se nesmazatelně zapsal do historie, ať už pozitivně či negativně?

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Lukáš Krpálek na stupních s fotografií zesnulého reprezentačního kolegy Alexandra Jurečky.

Článek
Fotogalerie

Britský hrdina

Osm olympijských medailí má po vystoupení v Riu cyklista Bradley Wiggins. Zlato ze stíhacího závodu družstev z něj udělalo nejúspěšnějšího olympionika britské historie.

Už v Sydney 2000 získal bronz. Následně přidal pět zlatých, jednu stříbrnou a ještě jednu bronzovou. Až na prvenství z časovky v Londýně 2012 bral všechny medaile na dráze. Po vystoupení v Riu potvrdil, že končí kariéru. „Mé děti potřebují skutečného tátu, má žena opravdového manžela," řekl šestatřicetiletý závodník pyšnící se i triumfem z Tour de France.

Fenomén Michael

Fantastickou sbírku medailí z bojů o vteřiny při olympijských závodech má americký plavec Michael Phelps. Přestože po hrách v Londýně oznámil konec kariéry a dva roky nesoutěžil, do bazénů se vrátil. „První tréninky byly peklem. Ptal jsem se sám sebe, proč to dělám," přiznával jednatřicetiletý plavec.

V Riu oslnil ziskem pěti zlatých medailí, přidal jednu stříbrnou. „Je za tím strašná dřina. Jak stárnu, stojí mě příprava mnohem více energie. Ale nemohu se nabažit okamžiku, kdy slyším z nejvyššího stupínku hymnu své země," říkal nejúspěšnější sportovec olympijské historie.

Padouch Lochte

Soucit a obavy, že přežili přepadení falešnými policisty, vystřídalo pohrdání a odsouzení. Americký plavec Ryan Lochte a s ním tři kumpáni z plaveckého týmu v opilosti zdemolovali toaletu čerpací stanice. Škodu uhradili. A aby unikli pozornosti, přišli s historkou o přepadení a oloupení falešnými policisty. „Vytáhli zbraně a hlaveň mi přiložili na čelo," tvrdil Lochte.

Pravda vyšla brzy najevo. Lochte se omluvil, Bentz, Conger a Feigen rovněž. Poslední musel zaplatit pokutu 259 tisíc korun. „Jejich chování nereprezentuje hodnoty našeho týmu," omlouval se pokorně Brazílii Scott Blackmun, šéf olympijského výboru USA.

Pomáhal i po smrti

Tragicky skončily hry pro Stefana Henzeho, trenéra německých vodních slalomářů. Stříbrný medailista z her v Aténách 2004 utrpěl poranění mozku při autonehodě taxíku, jímž v Riu cestoval. I přes okamžitou operaci následkům zranění podlehl. Rodina dala souhlas k transplantaci orgánů pětatřicetiletého muže, a tak se podařilo zachránit čtyři lidské životy.

Vysmívaný spasitel

Obětoval úvod sezóny, jen aby se pokusil vybojovat pro Brazílii poprvé v historii olympijské zlato z fotbalového turnaje. Odměnou pro útočníka Neymara po prvních dvou zápasech byl pískot a výsměch. Brazilci remizovali s JAR a Irákem. Jenže pak se rozjeli ke spanilé jízdě.

Ve vyřazovacích bojích Neymar v každém utkání skóroval, v bitvě o zlato proměnil rozhodující pokutový kop. Brazílie po třech stříbrech konečně uzmula olympijské fotbalové zlato. „Naplnil jsem misi, splnil svůj sen," rozplýval se Neymar, jenž měl při korunovaci na hlavě čelenku s nápisem 100% Ježíš.

Třetí zlatý hattrick

Jamajský sprinter Usain Bolt předvedl fenomenální představení na třetích olympijských hrách v řadě. Stejně jako v Pekingu a v Londýně dokázal v Riu ovládnout závod v běhu na 100 i 200 metrů, návdavkem přidal zlato ze štafety na 4x100 metrů. „Konečně jsem ten největší. Jsem šťastný a pyšný sám na sebe," prohlásil třicetiletý Bolt, který pouze první start na hrách v Aténách 2004 neozdobil medailí. Současně je jisté, že sbírku z bojů pod pěti kruhy už nerozšíří: „Na další olympiádě určitě startovat nebudu."

Veterán oněměl

Před šestnácti lety málem přišel po pádu z koně o život, když si zlomil dva krční obratle. Po roční rehabilitaci britský parkúrový jezdec Nick Skelton oznámil konec kariéry. Ale o dalších dvanáct měsíců později se vrátil. V Riu pak jako první Brit v historii ovládl parkúr jednotlivců a je nejstarším britským olympijským šampiónem (58 let, 233 dnů). „Stát na nejvyšším stupínku při sedmé olympijské účasti bylo neuvěřitelné, úplně jsem oněměl," přiznal muž, jenž soutěžil s koněm Big Star.

Nenasazená šampiónka

Na grandslamech došla nejdále do 4. kola, v kariéře ovládla jen turnaj na antuce ve Štrasburku před dvěma lety. Do sezóny vstupovala jako hráčka deváté desítky žebříčku WTA. Prostě slečna „bezejmenná". Přesto Mónica Puigová jako první nenasazená hráčka v historii prošla do finále olympijského turnaje a v Riu vybojovala premiérové zlato pro Portoriko. Ve spanilé jízdě za titulem vyhrála šest zápasů. „Moje rodina žije v Portoriku, cítím k zemi silné pouto. Jestli si někdo zasloužil konečně zlato, bylo to Portoriko," zalykala se štěstím 22letá tenistka.

Aplaus uprchlíkům

Už při zahájení her sklidil bouřlivý potlesk při nástupu na stadiónu Maracaná Olympijský tým uprchlíků. Deset sportovců vybral Mezinárodní olympijský výbor ze 43 adeptů. Pocházeli ze Sýrie, Jižního Súdánu, Konga a Etiopie. Žijí v Evropě, Brazílii a Keni, startovali v atletice, plavání a judu. Fanoušci jim vyjadřovali úctu v průběhu celých her. Byť kupříkladu Rami Anis ze Sýrie v rozplavbě na 100 metrů volný způsob dohmátl pět sekund za časem pro semifinále, diváci bouřlivě aplaudovali. Jeho devět kolegů se těšilo ze stejné odměny.

Zlato pro kamaráda

Největší vítězství v historii českého juda vybojoval v Riu Lukáš Krpálek. Jeho triumf měl mnohem hlubší význam. Když při vyhlášení stoupala ke stropu haly Carioca česká vlajka za zvuku národní hymny, měl v ruce fotografii Alexandra Jurečky, bývalého reprezentačního parťáka, jemuž se minulý rok stala osudnou vášeň pro hloubkové potápění. „Strašně jsem chtěl vyhrát pro Sašu. Ještě před odjezdem do Brazílie jsem vyšlápnul na Lysou horu, kde má památník. A slíbil jsem mu, že dovezu medaili," vykládal český obr pohnutým hlasem.

Reklama