Hlavní obsah

Zlatý sen končí. Kvitová málem plakala

Rio de Janeiro

Naděje na medaili žije, sen o zlatu ale skončil. Tenistka Petra Kvitová prohrála v semifinále olympijského turnaje v Riu s Monicou Puigovou z Portorika 4:6, 6:1, 3:6. V neděli českou hráčku čeká bitva o bronz.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Tenistka Petra Kvitová servíruje v zápase proti Monice Puigové.

Článek
Fotogalerie

„Je to těžká porážka. Tohle nebyl zápas, na který bych mohla být pyšná. Jednou je člověk v euforii a za chvíli je zase dole. Převládá ve mně velké zklamání, ale doufám, že za pár hodin už bude vše lepší a já budu dostatečně mobilizovaná na boj o bronz," říkala Kvitová.

Byla zdrcená. V rukou žmoulala ručník, těžko hledala slova. V prvním okamžiku neměla daleko k slzám. Olympiáda byla pro českou hráčku společně s Wimbledonem letošní prioritou. Když se nevydařil turnaj v Londýně, upřela všechnu snahu k Riu. „Raději bych bojovala o zlato, ale doufám, že se oklepu. Bronz je krásná medaile. A já jsem přijela pro medaili," přesvědčovala po krachu zlatého snu.

Kvitová přitom do zápasu fantasticky vstoupila. V prvním setu získala bleskově vedení 3:0. Jenže pak začala tahat za kratší konec. „Puig v úvodu hodně kazila a možná byla nervózní. Pak jsem si neudržela servis, což bylo důležité. To soupeřku vrátilo do utkání a začala hrát neuvěřitelně. Já jsem byla druhá a nemohla nic dělat, protože když mi přes síť přiletěla ta koule, neměla jsem ani čas reagovat," posteskla si Kvitová.

V druhém setu česká tenistka dominovala. „Převzala jsem iniciativu a soupeřka se stáhla," ohlížela se Kvitová. Jenže v rozhodujícím vyvrcholení zápasu česká hráčka tahala od začátku za kratší konec. „Bylo to jako na houpačce. Hrozně by mi pomohlo, kdybych šla alespoň jednou do vedení. Ale pořád jsem dotahovala. Psychicky strašně náročné," posteskla si Kvitová.

Portoričanku nepodcenila

Do zápasu šla jako favoritka. Puigová začínala rok jako dvaadevadesátá hráčka žebříčku. Všichni už viděli českou tenistku ve finále. „Spousta lidí Puig vůbec nezná. Ale já věděla, že je dobrá, protože jinak by se neprobojovala do semifinále. Věděla jsem, že bude nebezpečná a nepodléhala dojmu, že půjde o snadný zápas," odmítala Kvitová, že by ji podcenila.

Na kurtu marně chytala rytmus, působila zakřiknutě „Připadala jsem si těžší už ve čtvrtfinále. Únava ze zápasů se kumuluje, není to nejlepší. Ale i tak jsem se nehýbala úplně nejhůře," přemítala Kvitová, která absolvovala pátý zápas v šesti dnech. „Snažila jsem se to vybojovat uvnitř. Bojovala jsem sama se sebou, co mám dělat," vysvětlovala Kvitová.

Jen chvílemi byla k vidění tenistka, která o den dříve smetla Ukrajinkou Svitolinovou. Nepůsobila suverénním a uvolněným dojmem jako ve čtvrtfinále. Byla stínem bojovnice dominující v předešlých zápasech.

„Bolí mě celé tělo, je to obecná únava," zopakovala posmutněle. Dokáže se zvednout a vyšperkovat zatím matnou sezónu? „Pro tenistu je nezvyklé hrát po prohraném zápase další den znovu. Nevím, jestli to jde tak rychle hodit za hlavu," klopila zrak Kvitová. „Budu se snažit rozptýlit a nemyslet na tenis, protože by mi v hlavě jen šrotoval semifinálový zápas. A to je poslední, co potřebuji."

Reklama

Související témata: