Hlavní obsah

Obdivuhodné, rozplývá se Pála. Medailová žeň má motivovat mladé

Rio de Janeiro

Nikdy v historii Česko při tenisovém turnaji na olympijských hrách nezískalo tolik medailí jako v Riu. Bronzové kovy Petry Kvitové ve dvouhře, Barbory Strýcové a Lucie Šafářové v deblu a Lucie Hradecké s Radkem Štěpánkem ve smíšené čtyřhře jsou skvostnou bilancí. „Je to skvělé, prostě fantazie," rozplýval se Petr Pála, vedoucí české tenisové výpravy v Brazílii.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Lucie Šafářová (vlevo) a Barbora Strýcová pózují s bronzovými medailemi.

Článek
Fotogalerie

V Riu nastala doba bronzová

Štěpánek a Hradecká oslavovali v Českém domě

„Mám obrovskou radost. Nechybělo mnoho, respektive hodně málo, a kovy mohly být čtyři. Vždyť Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou měly v semifinále čtyřhry dva mečboly. Ale i tak je konečná bilance úplná paráda," lebedil si Pála.

Celkem deset zemí bralo z tenisových kurtů medaili. Kromě české družiny dokázali pouze Američané vybojovat třikrát umístění na stupních vítězů (1-1-1). Reprezentanti ostatních osmi zemí putovali na pódium maximálně jednou. „Nesmírně mě těší, jak se tenis v Riu předvedl. Všichni, kteří přijeli, chtěli ohromně uspět. Je to veleúspěšné vystoupení, protože zvládnout zápasy o bronz vyžaduje mimořádný výkon, je to náročné zejména psychicky," vykládal Pála.

Připomínal, jak strastiplné příběhy jsou za každou z českých tenisových medailí. Vždyť Kvitová prožívala hodně nevyrovnanou sezónu plnou výkyvů. Šafářová se Strýcovou společně nastoupily mezi elitou k prvnímu ostrému utkání až v Riu, navíc první z dvojice bojovala v úvodu turnaje se střevními problémy.

Olympiádu nelze porovnat s žádným grandslamem

A Hradecká se Štěpánkem v mixu zase do poslední chvíle netušili, zda se do turnaje vůbec dostanou, nemluvě o nejasnostech, zda vůbec Štěpánek do Ria poletí po Berdychově omluvence. „Ve všech případech jde o něco obdivuhodného. Je třeba vyzdvihnout podporu, které se tenistům dostávalo od ostatních sportovců. Šlo o obrovský impuls energie," klaněl se Pála.

„Věřím, že brazilské medailové vystoupení bude motivací pro mladší generaci. A jiným hráčům dodá další chuť uspět na olympiádě. Jde o speciální turnaj, jenž prostě nelze porovnat s žádným grandslamem. Devadesát devět procent tenistů chce vyhrát Wimbledon, což je dané historicky. Ale medaile z olympiády je strašně moc ceněná. A určitě platí, že vyhrát bronz na hrách je více, než prohra v grandslamovém semifinále," přemítal Pála.

Medailová žeň byla i pro něj velkou odměnou. Vždyť v Riu musel o všechny české tenisty pečovat sám. Nepochopitelně byl jediným trenérem ve výpravě. „Bylo to náročnější, ale měl jsem velkou pomoc od kondičního trenéra Petry Kvitové Davida Vydry, přispěli i doktor Voráček či profesor Kolář nebo Radek Štěpánek při čekání na mix. Bylo strašně důležité, jak bylo z celého kolektivu cítit odhodlání uspět," vyzdvihoval Pála.

Reklama

Související témata: