Hlavní obsah

Návrat si představovala jak Hurvínek válku. Tělo si nic nepamatuje, zjistila plavkyně Pechanová

Praha

Už čtvrté a přece trochu jiné budou pro plavkyni Janu Pechanovou hry v Riu. Poprvé bude pod pěti kruhy startovat jako maminka. A právě kvůli olympiádě se po narození dcery Pavlíny v roce 2013 se znovu do plaveckého tréninku pustila. „Kvůli mistrovství republiky bych se nevracela,“ má jasno.

Foto: Profimedia.cz

Česká dálková plavkyně Jana Pechanová.

Článek

Nebyla hned rozhodnutá, že bude usilovat o další olympijskou účast. „Přemýšlela jsem, že to ještě jednou zkusím. Ale nebyla jsem o tom vnitřně přesvědčená,“ popisuje. „Spíš rodina mi dala důvěru, že jestli to chci zkusit, teď je ten čas, za čtyři roky už to opravdu nepůjde,“ uvědomuje si pětatřicetiletá plavkyně.

Jenže očekávání byla poněkud odlišná od reality. „Představovala jsem si to jak Hurvínek válku,“ popisuje náročný návrat k tréninkové dřině. „Všichni mi říkali, jakou má tělo paměť. Moje si nepamatovalo nic,“ usmívá se.

Režim hledala rok

Času na regeneraci už také nebylo tolik. „Dřív jsem veškerý čas bez tréninku mohla věnovat sobě. I teď se snažím odpočívat, ale rodina musí nějak fungovat. I když tatínek i babička hodně pomáhají,“ děkuje Pechanová.

Trvalo, než tréninkový a rodinný život zvládla skloubit. „Režim jsme hledali rok. Myslela jsem, že jsem nesmrtelná a všechno zvládnu a stihnu. Pak jsem samozřejmě zjistila, že to nepůjde,“ přiznává. Na první delší soustředění odletěla až letos.

Přes počáteční peripetie však klíčový závod zvládla. V červnu v portugalském Setúbalu doplavala na desetikilometrové trati třináctá, za což jí byla odměnou letenka do Ria. Následné dojetí překvapilo jí samotnou.

S dcerou si bude volat

„Necítila jsem se, že bych mohla být něčím dojatá. Ale už před závodem jsem si uvědomila, že jsem zpátky mezi těma nejlepšíma holkama a po něm mi běželo hlavou, jak jsme dotáhli do konce to, co jsme s rodinou a trenéry začali,“ přiznává.

Varianta, že by celou rodinu vzala s sebou i do Ria, nepřicházela v úvahu. „Pavlínka je spokojená u babičky, ani o mě neví. Jen se vždycky po telefonu ptá, jestli trénuju… Bude se jí stýskat, ale přes telefon a skype to zvládneme,“ je si jistá Pechanová.

A tak už se pomalu připravuje na praktické nástrahy závodů u slavné pláže Copacabana. „Po informacích se nepídím, spíš slyším od kamarádů, co se tam děje,“ líčí Pechanová.

Ideální podmínky? Zima a vlny

A zprávy to nejsou příliš veselé. „Slýchám, jak je to tam špinavé, ale zase si říkám, že když je to nejznámější pláž a všichni tam jezdí, nebude to tak špatné. A na naší trati není co zkazit. Dají čtyři bójky do moře a my je obeplaveme,“ hlásí s nadhledem.

Na čtvrtých hrách může zužitkovat své bohaté zkušenosti. „Trenéři říkají, že jsem závodní typ. Umím se tam pohybovat, vím, kde co udělat,“ líčí. V Pekingu byla osmá, v Londýně devátá… „Kdybych vylepšila to osmé místo, byla by to bomba. A vzhledem k tomu, že tam budou vlny, může se stát cokoliv,“ těší se na specifické podmínky, v nichž plavat umí.

„Nikdy jsem v nich netrénovalo, ale šlo mi to. A ať je voda studenější, budu doufat, že některé kusy vymrznou dřív než já,“ s úsměvem si vysnila pro sebe ideální podmínky.

Reklama