Hlavní obsah

Ruské ztráty? Stop pro veslaře a kanoisty. Nejede ani smečař volejbalistů

Mezinárodní veslařská federace FISA nepustila na olympijské hry do Ria de Janeiro celkem 22 ruských reprezentantů. Z nominovaných dostalo po aféře s dopingem zelenou jen šest, Rusku tak zbyla jediná loď. Navíc už FISA přerozdělila místa jiným zemím: Itálie může nově sestavit dvě konkrétní posádky, Řecko a Austrálie po jedné. Ruský volejbalový tým přišel před olympijským turnajem o smečaře Alexandra Markina, jenž byl letos suspendován za nález meldonia. Do Ria nepojede ani pět ruských rychlostních kanoistů. Mezi nimi je i olympijský vítěz Alexandr Ďjačenko.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

Mezinárodní veslařská federace FISA své rozhodnutí rozdělila na dvě části. V pondělí zamítla start v Riu třem ruským olympionikům, dnes dalším 19 včetně dvou kormidelníků. Rusové přišli o obě osmiveslice, ženský dvojskif lehkých vah a čtyřku bez kormidelníka lehkých vah.

Dva z 22 vyloučených ruských veslařů (Anastasja Karabelščikovová, Ivan Podšivalov) dostali v minulosti trest za doping, což jim podle nedělního nařízení MOV dveře do Ria zavřelo. Jméno Ivana Balandina se objevilo ve zprávě antidopingové agentury WADA o státem řízeném dopingu v Rusku a zaměňování pozitivních vzorků za negativní.

Zbývající veslaři doplatili právě na manipulaci se vzorky v moskevské laboratoři. "Nebyli dostatečně testováni od důvěryhodných antidopingových orgánů v souladu s požadavky MOV," uvedla FISA.

Mezinárodní plavecká federace FINA v pondělí zakázala start v Riu sedmi ruským reprezentantům. Nechyběli mezi nimi ani olympijští medailisté, například čtyřnásobná mistryně světa Julia Jefimovová. Šéf ruského plaveckého svazu Vladimir Salnikov se hodlá obrátit na Mezinárodní sportovní arbitráž, která by mohla start vyloučených sportovců povolit.

V Riu se nepředstaví ani moderní pětibojaři Maxim Kustov a Ilja Frolov. Oba vyřadila federace UIPM kvůli tomu, že se jejich jména objevila ve zprávě WADA. Místo Kustova se do soutěže dostal Lotyš Ruslan Nakonečnyj, Frolov byl náhradníkem. V Riu se nepředstaví ani jachtař Pavel Sozykin, bronzový medailista z loňského mistrovství Evropy, jenž figuroval ve zprávě antidopingové agentury WADA o systematickém dopingovém programu v Rusku. Protože závodí v dvouposádkové třídě 470, Ruský olympijský výbor místo něj může povolat náhradníka. Zbylých šest nominovaných jachtařů do Ria pojede.

Souhlas od mezinárodních federací s účastí v Riu naopak již dostali ruští tenisté, judisté, lukostřelci, parkuroví jezdci a také všech 18 sportovních střelců. Očekává se, že navzdory škrtům a přísným kritériím vyšle Rusko na hry silný tým v počtu 250 až 300 sportovců.

Rusku hrozilo kvůli systematickému dopingu vyloučení z her, MOV však rozhodnutí o účasti ruských reprezentantů ponechal na federacích jednotlivých sportů. Podle pondělního vyjádření předsedy Ruského olympijského výboru Alexandra Žukova mělo v minulosti dopingový nález třináct sportovců z ruské nominace.

Trest zrušen, na hry nesmí

Volejbalový tým přišel před turnajem v Riu o smečaře Markina, jenž byl letos suspendován za nález meldonia. Mezinárodní federace FIVB mu sice trest posléze zrušila, ale na hry ho nyní nepustila. Informovala o tom agentura TASS.

Šestadvacetiletý Markin byl v březnu informován o nálezu meldonia. Později upravená pravidla Světové antidopingové agentury WADA však umožnila nálezy meldonia z prvních dvou měsíců tohoto roku tolerovat, pokud hodnota nepřesáhla hranici jednoho mikrogramu na mililitr moči.

FIVB proto hráči moskevského Dynama zrušila zastavení činnosti a Markin se dostal do širší olympijské nominace Ruska, které bude v Riu obhajovat titul z Londýna. Na ruské soupisce po jeho vyřazení zbylo 15 hráčů.

Figurovali ve zprávě WADA

Na OH nepojede ani pět ruských rychlostních kanoistů, kteří měli v minulosti problémy s dopingem.

Olympijský vítěz z Londýna ze závodu deblkanoí na 200 metrů Ďjačenko, mistr Evropy Andrej Krajtor, bronzový olympijský medailista Alexej Korovaškov, Jelena Aňušinová a Natalja Podolská byli jmenováni ve zprávě antidopingové agentury WADA o státem řízeném dopingu v Rusku a zaměňování pozitivních vzorků za negativní.

Mezinárodní federace ICF jim proto v souladu s nedělním nařízením MOV start v Riu zakázala. "Je smutné, že se to týká i našeho sportu. Museli jsme ale vyškrtnout všechny sportovce, o jejichž dopingu existují důkazy," uvedl generální sekretář ICF Simon Toulson.

Judu se věnuje i Putin

Kupříkladu Mezinárodní judistická federace (IJF) Rusům start povolila, protože je přesvědčená, že v tomto sportu se doping neobjevuje. Negativně otestováno prý bylo už 84 procent všech judistů pro Rio.

Rusko patří mezi judistické velmoci, ruský prezident Vladimír Putin sám judo provozuje a je čestným prezidentem IJF, její skutečný prezident Marius Vizer už minulý týden deklaroval podporu nedopujících ruských sportovců, proto nebylo pochyb, že ruským judistům povolí start v Riu.

"Hodnoty juda jsou čest, respekt, kuráž, skromnost, fair play, respekt k soupeři sebekontrola, disciplína a přátelství. Se všemi těmito principy jsou všichni kvalifikovaní judisté připraveni k cestě do Ria," stojí v prohlášení IJF.

Ta prý otestovala s negativními výsledky 84 procent z 389 judistů chystajících se do Ria. Testy prováděla na posledních závodech v Baku, Almaty a Guadalajaře, když se zaměřovala zejména na nejlepších šestnáct v každé kategorii. Další testy proběhly na začátku července na tréninkovém kempu ve Španělsku. Prověřit už zbývá jen judisty z menších zemí a ostrovů, kteří však nepatří mezi favority na medaile.

Rozhodnutí o účasti ruských judistů vítá i Český svaz juda. "Hodnotím jako pozitivní, že Mezinárodní olympijský výbor nechal rozhodnutí na jednotlivých sportech. Já neuznávám kolektivní vinu a nedovedu si představit, že by sportovec, který nedopuje, byl potrestán stejně jako ten, kdo dopuje. A já si nepamatuji z poslední doby, že by ruští judisté dopovali," řekl předseda ČSJu Jiří Dolejš.

"Nemáme zaznamenaný dopingový případ, který by byl k řešení. Víme, jak silný vliv má Rusko v mezinárodní federaci juda. Kdyby IJF zakázala start ruským sportovcům, to by bylo velmi kontraproduktivní. Všichni jsme rádi, že ruští judisté budou moci startovat. Jednak jsou velmi kvalitní, jednak se zasloužili i o rozvoj juda ve světě," dodal.

Start ruských judistů kvitoval i český aspirant na medaili ve váze do 100 kilogramů Lukáš Krpálek, ačkoli ho před čtyřmi roky právě Rus Tagir Chajbulajev v Londýně porazil.

"Je dobře, že neprošel návrh vyřazení všech ruských sportovcům. Házet všechny do jednoho pytle je blbost. Nedokážu si představit, že bych se čtyři roky připravoval na takový vrchol a potom by mi start zakázali. Souhlasím s tímto rozhodnutím," dodal Krpálek.

Reklama

Související témata: