Hlavní obsah

Obhájkyně zlata Topinková Knapková přidá svůj poslední olympijský příběh

Rio de Janeiro

Před osmi lety ji na hrách v Pekingu skolila viróza, na poslední olympiádě v Londýně měl zase fyzioterapeut Pavel Kolář plné ruce práce s jejím natrženým mezižeberním svalem. Z tohoto pohledu zatím v Riu prožívá skifařka Mirka Topinková Knapková poklidné předolympijské období. Žádné větší trable, spíše rozdává úsměvy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skifařka Mirka Topinková Knapková.

Článek

V sobotu nastoupí na start rozjížďky v pozici obhájkyně zlata. Jenže pro pětatřicetiletou veslařku je čtyři roky stará suverénní jízda za olympijským triumfem dávnou historii. „Jako obhájce je většinou označován ten, kdo je i favoritem. A to já si myslím, že nebudu," tvrdí Topinková Knapková.

Adeptky, které by ji mohly na olympijském trůnu nahradit, vidí spíše na druhé straně zeměkoule. „Největšími favoritkami budou Australanka a Novozélanďanka," ukazuje na Kimberley Brennanovou (rozenou Crowovou) a Emmu Twiggovou. Tyto dvě skifařky si mezi sebe rozdělily všechny světové tituly v období od her v Londýně. „A pak se deset holek popere o bronz," přidává svůj odhad Topinková Knapková. Je jasné, že do desítky uchazeček o bronzovou příčku počítá i sebe, vždyť je úřadující vicemistryní světa.

Vlny nevadí, ale tolik to v nich nejede

Jenže s papírovými prognózami můžou vydatně zamávat vlny, s nimiž se v Riu musí počítat. O jeden trénink už veslaři přišli a česká skifařka určitě bude patřit k těm, kteří doufají, že se větrná situace do startu závodů uklidní. „Mně vlny nevadí. Akorát mi to v nich nejede tak rychle jako jiným," pousměje se Topinková Knapková. „Možná i proto, že jsem začala veslovat v devatenácti letech, nemám takovou stabilitu za všech podmínek," přemítá.

Má za sebou tři olympiády, každou s jiným příběhem. V Aténách 2004 jako nadšená mladice oslavovala jindy nepopulární čtvrté místo. „Pro mě to byl zážitek, splněný sen. Najednou jsem byla za největšími favoritkami asi dvě sekundy, všechno bylo úžasné," vybavuje si.

Po Pekingu chtěla končit

Vzpomínky na Peking by naopak chtěla z hlavy vyhnat. Jako favoritka skončila pátá. „A chtěla jsem skončit. Člověk tomu obětoval tolik, a když výsledek není adekvátní té dřině, říká si, jestli to má smysl," připouští.

Dobře, že vydržela, ví dnes. Londýnskou olympiádu v hitparádě jejích životních zážitků máloco přebije. „Nejlepší hry. Nejen výsledkem, ale i atmosférou. Rozjížděli jsme se na trénincích a fanoušci už tleskali," žasne i s odstupem čtyř let.

Jak se do její paměti zapíše Rio, bude zřejmé až příští sobotu. Je však prakticky jisté, že letošní olympiáda bude pro Topinkovou Knapkovou mít přídomek rozlučková. „Víc sil na další hry už asi nebudu mít. Za rok bych asi skončila," naplánovala si.

Reklama

Související témata: