Hlavní obsah

Veslaře v Riu dál zlobí vítr, nedělní program byl zrušen

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Druhý soutěžní den veslařů na olympijských hrách v Riu de Janeiro byl zrušen. Důvodem byl silný vítr a vlny, kvůli kterým organizátoři nejprve dvakrát odsunuli start nedělního programu a následně ho celý zrušili. Jednotlivé jízdy přeložili do pondělního a úterního programu.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Druhý soutěžní den veslařů na olympijských hrách v Riu de Janeiro byl kvůli silnému větru zrušen.

Článek

Nepřízeň počasí komplikovala život veslařům už v sobotu, prezident federace Jean-Christophe Rolland však avizoval, že změny v programu nejsou v plánu a náročné podmínky prověří dovednosti veslařů. Nakonec však byl celý druhý den zrušen. Zřejmě i proto, že silný vítr rozhodil bójky ohraničující jednotlivé dráhy.

Na laguně Rodriga de Freitase se tak dnes nepředstavily ani Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou na dvojskifu a čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Ondřej Vetešník, Jiří Kopáč a Jan Vetešník. Obě posádky měly absolvovat opravy, které byly přesunuty na pondělí.

Již v sobotu podmínky kritizovali Ondřej Synek a Miroslava Topinková Knapková. Oba čeští skifaři sice jistě postoupili do úterního čtvrtfinále, ale v cíli spokojeností neoplývali.

"Tady se nedá vůbec mluvit o nějakých pocitech z jízdy. To je, jako kdybych si vzal pramici pod Karlovým mostem, tak to bude stejný," řekl Synek. Topinková Knapková přiznala, že byla ráda, že vůbec dojela do cíle. "Měla jsem při rozjíždění strach, abych se nepřevrátila, a pak jsem měla úplně plnou loď. Vzhledem k podmínkám asi můžu být ráda, jak to dopadlo," uvedla obhájkyně olympijského zlata.

Oba čeští skifaři osobně nepříznivé podmínky okusili i při dnešním tréninku. Topinkové Knapkové dokonce museli pomoci z vody záchranáři, kteří jí následně poškodili loď. Synek na sociální síti zveřejnil fotografie skifu plného vody po čtyřkilometrové přípravě.

Nejhůře ze všech v sobotu dopadla srbská dvojice bez kormidelníka Miloš Vasič, Nenad Bedik, kteří skončili ve vodě a do cíle nedojeli. Něco podobného se na olympiádě stalo naposledy v roce 2004 v Aténách, kde měli veslaři také velké problémy s vlnami. Výkonný výbor FISA bronzovou posádku z loňského světového šampionátu zařadil do opravných jízd a umožnil jí pokračovat v olympijské regatě.

Reklama